x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un pod prea îndepărtat

Un pod prea îndepărtat

de Adrian Năstase    |    14 Feb 2012   •   21:00
Un pod prea îndepărtat

Meteorologul codului portocaliu, l-am numit pe Sebastian Lazaroiu, a avut dreptate. Iata ca a venit si Alba ca Zapada si a acoperit totul. De fapt, orice in afara de incompetenta si de balbaielile celor care ne conduc. Am urmarit atent ce au facut autoritatile in aceste zile si mi-am dat seama ca am intrat cu adevarat intr-o era noua si ca mayasii aveau dreptate, cel putin partial. 2012 e sfarsitul unui fel de lume.

La inceputul mandatului sau, Traian Basescu era una cu cala­mi­tatile naturale. Vreau sa spun ca vizita zonele sinistrate la pas de fiecare data cand se intampla ceva. Glumea cu oamenii, hoho­tea cu muncitorii si cu militarii, da­dea termene, ameninta cu pri­virea si cu degetul. Asa a aparut si ce­lebra actiune de la podul din Ma­ra­cineni. El a fost reconstruit sub privirea atenta, de parinte, a presedintelui. Basescu e un comunicator priceput si viclean. El stie ca la inundatii e haos, ca sunt mul­te de reparat si putine de reusit in timp util, asa ca a ales atunci un sim­bol clar al implicarii sale in problema. Ceva palpabil si posibil de refacut. Lumea i-a legat imagi­nea de podul cu pricina si era greu sa convingi pe cineva ca presedintele a stat cu mana in san in fata intemperiilor. Ulterior, din 2010, prezenta prezidentiala in asemenea spatii a devenit problematica. Nu numai ca oamenii au inceput sa huiduie, dar au devenit mai re­ven­dicativi si mai galagiosi. Ve­chile bai de noroi si multime s-au transformat repede in certuri nervoase cu sinistratii "obraznici" pe care, mai precaut, domnul Ungu­reanu ii urecheaza astazi doar de la televizor.

Una peste alta, ar fi de inteles de ce nu a mai mers Basescu acum sa inspecteze deszapezirile. In fond, prezenta lui acolo n-ar fi facut altceva decat sa irite. Surpriza e ca in timp ce tara se zbatea sub nameti, presedintele pleca la Predeal sa se dea pe derdelus. La nivel politic, acesta e un mesaj cumplit, de dezinteres, pe care nici macar nu stiu daca Basescu l-a gandit ca atare sau i-a fost dictat de subconstient. Presedintelui nu numai ca nu-i pasa de popor, dar e si suparat pe el. Daca poporul care nu-l merita i-a intors spatele, asta face si el. Niste oameni mai impaciuitori ar zice, bun, si daca statea in Bucuresti ce rezolva, se curata mai bine zapada? Nu. Dar nivelul functiei prezidentiale presupune si feluri de a actiona simbolic care arata respect pentru cetatenii care ti-au dat mandatul. Asa cum nu te scarpini in nas cand se canta imnul national, nici nu pleci la sporturi de iarna cand zeci de mii de compatrioti se zbat in viscol. Suntem departe de podul de la Maracineni. In lumea noua despre care vorbeam va trebui sa invatam sa supravietuim fara Basescu. El, iata, se distreaza de minune fara noi.

×