x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un vot ca pentru alegerile locale

Un vot ca pentru alegerile locale

de Ion Cristoiu    |    21 Oct 2008   •   00:00

S-au dat publicităţii rezultatele unui sondaj de opinie realizat de BCS în perioada 1-11 octombrie 2008. Una dintre întrebările închise sună astfel: Cum aţi prefera să fie viitorul deputat al zonei dvs.?



S-au dat publicităţii rezultatele unui sondaj de opinie realizat de BCS în perioada 1-11 octombrie 2008. Una dintre întrebările închise sună astfel: Cum aţi prefera să fie viitorul deputat al zonei dvs.?

67,8% au preferat opţiunea: Un om din zona dvs., în timp ce doar 21,6% au optat pentru Un om din altă zonă, dar reprezentativ la nivel naţional.

Directorul BCS, Bruno Ştefan, vede în comentariul său prefaţator o opţiune a electoratului pentru candidaţii din zona respectivă, din colegiul respectiv îndeosebi, în defavoarea celor paraşutaţi de la Centru.

Domnia sa are dreptate. Votul uninominal dă un cuvânt hotărâtor andidaţilor locali.

Dintr-un motiv foarte simplu: Candidatul din zonă lasă impresia că ştie mult mai bine, din trăire directă, problemele locale decât candidatul paraşutat de la Centru.

Tot la această întrebare s-a oferit repondenţilor alternativa Un politician de carieră sau Un om din afara politicii. Răspunsurile sunt mai mult decât semnificative pentru felul în care e perceput votul uninominal. 45,1% vor un politician de carieră, în timp ce doar 34,9% optează pentru un om din afara politicii. Aceste procentaje pot fi explicate doar printr-o raportare atât la opţiunile Om din zonă, om din altă zonă, cât şi la răspunsurile iscate de întrebarea: Ce va fi cel mai important pentru dvs. în această campanie?

42,5% au răspuns Programele pe care ei le promovează, 40% – Calitatea candidaţilor şi doar 10% – Partidele pe care ei le reprezintă. Aceste răspunsuri ar putea să pară paradoxale. Programele promovate de candidaţi nu pot fi decât cele ale partidelor. Cum e posibil, în aceste condiţii, ca partidele să conteze doar cu un procentaj de doar 10%? Foarte simplu. Prin programele promovate de candidat se înţeleg soluţiile la problemele alegătorilor din colegiu. Electoratul îşi doreşte un candidat din zonă, pentru că îl crede mult mai bun cunoscător al problemelor locale. Optează pentru un politician deoarece vede în acesta un om în stare să rezolve problemele locale într-o măsură mult mai mare decât candidaţii din afara politicii.

Ce înseamnă asta pentru partidele politice?

Înseamnă mai întâi că decisivă pentru victoria într-un colegiu va fi desemnarea candidatului în stare să dea încredere electoratului că ar putea să rezolve problemele comunităţii locale. Din acest punct de vedere, pentru prima dată după 1990 nu mai sunt posibile mişmaşurile de la nivel central în desemnarea candidaţilor. Vor fi colegii în care partidul ar trebui să mulţumească unui candidat pentru că vrea să-l reprezinte, şi nu ca până acum, candidatul să fie recunoscător partidului.

Înseamnă mai apoi că scrutinul ar putea să ne aducă surpriza înfrângerii unor vedete la nivel central de către anonimi de la nivel local.

E condamnat un candidat trimis de la Centru să nu obţină victoria într-un colegiu?
Fireşte că nu.

Dacă acest candidat va fi în campania electorală o prezenţă atât de insistentă în colegiu încât va fi identificat cu un om din zonă, mai mult ca sigur el va putea birui un om de pe plan local.

La întrebarea Ştiţi care sunt candidaţii nominalizaţi de următoarele partide în colegiul dvs. uninominal?, peste 95% din cei intervievaţi au răspuns că nu ştiu. Un astfel de procentaj, aflat acum, când mai e atât de puţin până la alegeri, ne arată că partidele n-au înţeles nimic din noutatea votului uninominal. Ar fi fost normal ca desemnările să fie încheiate încă de la începutul lui septembrie. Chiar dacă ei nu erau înscrişi oficial, candidaţii trebuiau să fie deja o prezenţă obişnuită în colegiu.

Partidele au desemnat candidaţi care contrazic opţiunile din sondajul BCS.

Înseamnă aceasta că ei n-au nici o şansă la scrutin?

Au şanse dacă în perioada următoare vor face un efort uriaş de a cunoaşte până la cel mai mic amănunt problemele celor din colegiu, dacă vor şti structura pe vârste şi profesiuni şi pe nivel de venit a electoratului din colegiu şi dacă printr-o campanie din uşă în uşă vor convinge electoratul că, deşi din altă zonă fiind sau din lumea artei provenind, sunt capabili să le rezolve problemele.

S-a vorbit – şi pe drept cuvânt – despre marea necunoscută reprezentată în 2008 de votul uninominal.

Sondajul BCS ne sugerează că votul uninominal nu e chiar o mare necunoscută.

Pentru că el va fi un fel de vot ca pentru alegerile locale.

×
Subiecte în articol: editorial zonă locale colegiu