x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un vot pentru tânăra speranță a totalitarismului!

Un vot pentru tânăra speranță a totalitarismului!

de Serban Cionoff    |    20 Noi 2016   •   14:29
Un vot pentru tânăra speranță a totalitarismului!

Profesorul Adrian Năstase a postat, acum o zi sau două, un portret –robot al ,,Noii generații a celor << 15000 de specialiști>>’’. Analiză pe cât de concisă pe atât de exactă a fizionomiei morale a celor mai tinere eșaloane de cadre pe care le aruncă în bătălia electorală super-auto-gonflata fantoșă sorosită cu veleități partinice având numele de cod: USR. Concluzia este neiertătoare;,,figuri noi- e adevărat- care aduc cu ele , din păcate, mai curând tupeu, obrăznicie, impertinență’’.

 Și, tot zilele trecute, publicistul Val Vâlcu a lansat în spațiul mediatic un alt portret colectiv, inspirat (na, că era să scriu ,,oripilat’’!) de modul în care se  manifestă, nu doar în campania electorală,unele persoane cu veleități de lideri ai așa-zisei ,,Generații Facebook’’. Pentru ca, tot într-o scurtă caracterizare a personajelor, confratele nostru vede următoarele trăsături distinctive ale acestei colectivității: violentă, totalitară,egoistă, materialistă și violentă.

După cum era de așteptat, cele două portrete de grup- cât pe ce să scriu: portrete – diagnostic- sunt de natură să stârnească acide reacții, autorii lor, dar și cititorii care ar subscrie la asemenea concluzii, riscând să fie taxați, la pachet, ca aparținând unor generații expirate. Adică unor grupuri care încă se încăpățânează să priceapă că ,,au devenit istorie’’ (sintagmă predilectă a celor intrați sub lupa celor doi analiști) și nici nu dau semne că ar face treaba asta prea curând. Numai că, iată, tocmai acum, pe piață apare un text , scris sau măcar iscălit, de junele Dragoș Ioan Coste, candidat la Senat din partea USR. Ce-i drept, textul a fost publicat cu câțiva ani în urmă, după care a fost șters, pentru ca, recent, să revină în actualitate.

Respectând principiul parității, nu voi aloca scrierii tinerei speranțe USR-iste mai mult spațiu decât cel pe care l-am cedat celor doi avizați critici ai fenomenului. Așadar, în opinia furtunosului aspirant la un fotoliu senatorial , aflat pe listele USR, românii nu ar fi decât niște mamifere ,,pentru care nu contează decât nevoile primare.’’ Cât privește oferta electorală, cea a lui Dragoș Ioan Coste- dar, de bună seamă, nu numai a sa-aceasta ar urma să se concretizeze printr-o ,, schimbare de fond a sistemului legislativ, îndeosebi pe partea de economie, justiție și educație’’. În fapt, pornind de la axioma, pe care tot el a enunțat-o, domnișorul aspirant la un cert câștig electoral, socotește că , de vreme ce,,românul este o ființă ineptă’’, rezultă că ,,doar cu forță și amenințări’’ se poate schimba ceva în scumpa noastră patrie. Din rețetarul terapeutului USR-ist nu putea să lipsească terapia socială prin pedeapsa capitală, drept pentru care o prescrie, desigur în doze riguros determinate. Ceea ce, până la urmă, aduce din ce în ce mai mult a totalitarism sadea!

După cum spuneam și ceva mai înainte, acest text, cu valoare de profesiune de credință, a fost publicat pe pagina de Facebook a purtătorului de stindard al USR în urmă cu câțiva ani, fiind apoi șters, dar și readus în actualitate de către oameni de bine care cam știau la ce îl duce mintea pe Dragoș Ioan Coste. Tot la fel de adevărat fiind însă și faptul că, în afara unei evazive smiorcăieli cu pretenții de autocritică, postată tot pe pagina sa de Facebook, tânăra speranță a revoluției coperniciene ce s-ar produce în politica și în societatea românească după ce USR ar intra în noul legislativ al țării,autorul nu a  produs o altă compunere în care să își amendeze afirmațiile anterioare. Adică un text care, potrivit uzanțelor comunicării publice,ar fi trebuit să aibă exact numărul de semne grafice ca și precedentul și să fie publicat în aceleași condiții ca acesta. Adică pe pagina Facebook a respectivului.

Dincolo însă de aceste observații, să le zicem,, de procedură’’, nu pot să nu iau seama că, în punctele sale esențiale, filosofia morală și politică a novatorului de circumstanță se află într-o semnificativă afinitate de idei cu marcante figuri ale guvernului tehnocrat servit României după o rețetă a la varză de Bruxelles. În special cu Anca Dragu,ministra finanțelor, care ne cerea să muncim pentru doi lei, așa cum se face în India, Brazilia sau în Africa de Sus, precum și cu ministra justiției, Raluca Prună, pentrucare orice discuție despre drepturile omului - ,,religia lumii democratice, moderne’’ parcă?!...- nu este decât ,,un lux teoretic inutil’’. Personalități marcante ale teoriei și practicii tehnocrate cărora li se adaugă Val Voiculescu, ministrul sănătății, cel care refuză să deblocheze fondurile pentru transplant pulmonar la Spitalul Clinic ,,Sfânta Maria’’ din București, și îi trimite pe români aflați pe lista de așteptare să se trateze, pe bani grei, într-o clinică din Viena. De fapt, pe cei cărora Bunul Dumnezeu le mai dă zile de trăit, fiindcă, între timp, unul dintre bolnavi a murit.

 Iată, așadar, stimați concetățeni care sunt luminoasele perspective pe care vi le propune atât de tânărul și atât de combativul candidat al USR, Dragoș Ioan Coste pre numele său. Votați-l cu toată încredere, pe el și pe co-militanții săi.

După care, cu siguranță, veți înțelege mai bine tâlcul vorbei din bătrâni: ,,Ce își face omul cu mâna lui, nici dracu* nu mai poate desface!’’

×