x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ungaria nu e un model

Ungaria nu e un model

de Ionuț Bălan    |    22 Ian 2015   •   12:27

Emoţia provocată de deprecierea leului faţă de francul elveţian a reactivat vocile care solicită uşurarea poverii debitorilor în CHF prin măsuri intervenţionist-administrative. Aceste voci dau ca exemplu situaţia din Ungaria, unde autorităţile au în derulare un program de reconvertire în forinţi a creditelor ipotecare contractate în franci elveţieni.

Toate bune şi frumoase, însă cine va suporta costurile acestor măsuri luate în favoarea clienţilor băncilor? Dacă ne uităm spre Ungaria vecină, conversia riscă să pună mari presiuni de depreciere asupra forintului, spre prejudiciul întregii populaţii şi a economiei în întregul ei. Pentru a da credite în franci elveţieni, băncile s-au împrumutat la rândul lor în CHF. Pentru a le rambursa, instituţiile de credit din Ungaria vând forinţi şi cumpără monedă străină de pe piaţa valutară. În acest fel, cererea de valută creşte foarte mult, iar efectul e deprecierea semnificativă a monedei locale.

Pentru a reduce cât de cât acest risc, banca centrală de la Budapesta a luat o măsură neconvenţională şi riscantă: le împrumută băncilor comerciale, din rezerva valutară, sumele în monedă străină necesare închiderii poziţiilor lor valutare, respectiv rambursării împrumuturilor contractate de bănci în CHF. 

Problema este că programul guvernamental de reconversie în forinţi a creditelor ipotecare în franci elveţieni se efectuează la un curs de 256,5 forinţi/CHF, respectiv la cursul mediu din piaţă de la finalul anului trecut. Recenta furtună de pe pieţe a urcat însă cursul de schimb cu aproape 25%. Ceea ce înseamnă că, pentru a reconverti creditele în CHF, băncile vor trebui să cheltuiască semnificativ mai mulţi forinţi."Povara deprecierii suplimentare va trebui suportată în cele din urmă de cineva. Speranţa este că banca centrală a Ungariei să deţină suficienţi franci elveţieni pentru a acoperi devalorizarea forintului", a declarat Timothy Ash, şef de strategie valutară la Standard Bank, citat de Wall Street Journal.

Ceea ce înseamnă că rezerva valutară a Ungariei va fi şi mai mult afectată de programul de reconversie în forinţi a creditelor în CHF. Iar cum percepţia investitorilor străini este extrem de volatilă în actualul moment, o pierdere bruscă de încredere ar afecta grav Ungaria, mai ales că guvernul Orban e deja notoriu pentru măsurile sale populiste antibusiness.

Şi intervenţionismul politicienilor maghiari, care pare să constituie o sursă de inspiraţie şi pentru cei români, atrage reacţii şi din partea Băncii Centrale Europene. Aceasta avertizează că măsurile din Ungaria încalcă normele europene, pentru că modifică retroactiv clauze din contractele de creditare, şi pun o presiune semnificativă pe sectorul bancar maghiar, ce poate afecta stabilitatea sistemului financiar şi economia în ansamblu.

×
Subiecte în articol: francul elvetian