x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Uniunea Energetică Europeană l-ar lovi pe Putin unde îl doare mai tare

Uniunea Energetică Europeană l-ar lovi pe Putin unde îl doare mai tare

de Guy Verhofstadt    |    Morten Helveg Petersen    |    Gerben-Jan Gerbrandy    |    25 Feb 2015   •   13:16
Uniunea Energetică Europeană l-ar lovi pe Putin unde îl doare mai tare

Comisia Europeană va prezenta astăzi o propunere care vizează unul dintre cele mai importante proiecte ale sale: crearea unei Uniuni Energetice Europene. Iniţiativa ar putea avea ca rezultat o piaţă unică europeană a energiei, care să asigure o concurenţă ridicată şi preţuri mai mici. Ar putea, de asemenea să crească eficienţa energetică, să creeze câteva milioane de noi locuri de muncă, să facă iarăşi din Europa un lider în lupta cu schimbările climatice şi un loc mai atractiv pentru investitori. Mai mult, independenţa energetică a Europei ar fi o lovitură pentru importanţa geopolitică a Rusiei.

Aceasta însă va funcţiona numai în cazul în care Comisia va avea suficient curaj să propună o Uniune Energetică serioasă. Facem un apel la Comisie şi la Statele Membre să ţină cont de cinci aspecte importante.

În primul rând, trebuie să punem în practică o piaţă competitivă şi integrată a energiei, în interiorul Uniunii Europene. Măsurile de liberalizare a pieţei energetice, cum ar fi cel de al treilea pachet legislativ, sunt deja adoptate, doar că Statele Membre nu s-au străduit să le implementeze, au investit prea puţin în interconectarea reţelelor energetice şi de cele mai multe ori îşi protejează companiile la care sunt acţionare majoritare. Un exemplu în acest sens îl reprezintă schimburile energetice limitate dintre Franţa şi Spania, cauzate de lipsa reţelei care să permită acest lucru.

În al doilea rând avem nevoie de o strategie mai ambiţioasă în domeniul eficienţei energetice. Beneficiile măsurilor luate pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică sunt dovedite, dar rămân, într-o mare măsură, sub-exploatate. Dacă Europa îşi modernizează locuinţele şi birourile, dacă îşi pune la punct sistemele de încălzire şi îşi modernizează mijloacele de transport, lăsând loc noilor tehnologii şi inovaţiilor din domeniul IT&C, am putea economisi cantităţi impresionante de energie. Dacă ne-am concentra pe sporirea eficienţei energetice, acest lucru va aduce o creştere a investiţiilor şi ar putea crea milioane de noi locuri de muncă, atât în construcţii cât şi în industrie. Este o condiţie esenţială, pe care trebuie să o îndeplinim, dacă vrem să ne atingem obiectivul de reducere a emisiilor de carbon cu 95 la sută până în 2050.

Al treilea pas pentru a avea o Uniune Energetică funcţională este să avem o guvernanţă europeană puternică. Urmând modelul guvernanţei economice, a treia prioritate ar fi să avem un pachet legislativ care să oblige Statele Membre să respecte obiectivele convenite în domeniul energetic. Comisia Europeană va trebui să dezvolte cadrul legislativ al Uniunii Energetice şi să se asigure că vom atinge obiectivele stabilite in strategia EU 2030, care cuprinde reducerea drastică a emisiilor de dioxid de carbon şi utilizarea pe scară largă a energiilor regenerabile.

Un al patrulea pas de urmat ar fi menţinerea Europei în topul zonelor de pe glob, care folosesc tehnologii ecologice, prin stimularea cercetării ştiinţifice. Este de datoria noastră să facilităm cooperarea în domeniul cercetării prin accesarea fondurilor europene din domeniu.

În final, trebuie să ne concentrăm şi pe sectorul de afaceri care trebuie dezvoltat în sfera Uniunii Energetice. Cel mai mare obstacol din calea investiţiilor este instabilitatea reglementărilor şi a legislaţiei europene şi naţionale, aflate într-o continuă schimbare. Investitorii îşi vor plasa banii în multe proiecte ale Uniunii Energetice, dacă vor avea şi garanţiile legislative necesare. Principiul se aplică şi în cazul cetăţenilor sau al micro-investitorilor, care vor să îşi producă propria lor energie.

Aşteptările sunt mari! Dacă Europa va fi capabilă să vină cu un plan eficient şi ambiţios de creare a Uniunii Energetice, vom fi capabili să ne atingem câteva obiective extrem de importante: mai multă independenţă, siguranţa furnizării de energie, o economie sustenabilă şi o Europă care să îşi recapete un loc de cinste în dezvoltarea tehnologiilor verzi. Putin şi mulţi alţi exportatori de energie, din afara Uniunii Europene, care s-au îmbogăţit de pe urma dependenţei noastre de combustibilii fosili, şi-ar dori ca noi să dăm greş, însă aceasta este o luptă pe care nu ne permitem să o pierdem.
Guy Verhofstadt, Morten Helveg Petersen, Gerben-Jan Gerbrandy


* Guy Verhofstadt este Liderul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa din Parlamentul European, Morten Helveg Petersen este Vice -Preşedintele Comisiei pentru Industrie şi Energie din PE, iar Gerben-Jan Gerbrandy este purtătorul de cuvânt al Grupului ALDE pe probleme de mediu.

×