x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vai de pulyka noastra!

Vai de pulyka noastra!

de Gabriela Vranceanu Firea    |    26 Mai 2006   •   00:00
Vai de pulyka noastra!

Un porumbel din Ministerul Transporturilor mi-a soptit ca in sedinta de Guvern s-a trimis o nota prin care se solicita vreo mie de miliarde de lei de la bugetul de stat pentru achizitionarea de pompe si solutie de dezinfectat rotile masinilor. Incredibil! Va dati seama unde s-a ajuns? La jecmaneala pe fata! La furt cu arta si precizie!

Aviara tunarilor nu este aviara oamenilor din Strada Tunari. Este aviara celor care profita acum de pe urma gripei aviare. Ei apartin mai multor clase: intelectualii, muncitorii si taranii. Sa ii analizam pe rand, nu cu orbul gainii si nici din avion, ci pe baza de informatii.

Tunarii aviari inteligenti - sau cel putin asa se considera - fac rapoarte. Sapte-opt, nu mai conteaza. Sa fie multe si sa fie secrete, pentru ca apoi sa se desecretizeze. Ca asa cere seful statului. O lume intreaga se isterizeaza, teoria conspiratiei e la mare cautare, analistii vin si explica cum biata noastra tarisoara a fost dintotdeauna atacata - pe nedrept - de vecinii de la Vest, cei care cer autonomie si alte lucruri reprobabile, iar acum ne-au trimis aviara, exact in momentul raportului de tara. Ca sa ne faca de rasul europenilor si al curcilor.

Apropo de curci si rapoartele serviciilor de informatii. De unde a aparut confuzia intre puii de curca si cei de gaina? In maghiara, puica (pulyka) inseamna pui de curca, nu pui de gaina. Dupa ce s-au uitat pe actele de import, "specialistii" au tradus ca furculision si uite-asa puiul a devenit curca si invers. Totul de la o biata pulyka!

Muncitorii care profita acum de criza gripei aviare sunt cei care dau zor cu importul carnii de pui din America. Mai clar spun, din Statele Unite ale Americii! Acolo unde este gripa aviara din belsug, numai ca nimeni nu se isterizeaza si nu blocheaza circulatia de la atata lucru. "Muncitorii" astia despre care vorbesc - intreprinzatori din fire - nu pierd vremea deloc, fac bani de-i intorc cu lopata, pe nestiinta oamenilor si pe slaba comunicare in privinta adevaratelor pericole pe care le reprezinta gripa aviara. Adica nici un pericol, daca puiul sau gaina sunt pregatite la cel putin 70 de grade si oamenii respecta regulile elementare de igiena: sa se spele pe maini si sa nu manance de pe jos.

Fermele din toata tara sunt sufocate de pui care ar fi fost gata de a ajunge la abator si apoi in galantare, dar romanii refuza carnea romaneasca - pe motiv ca ar avea aviara - , in schimb infuleca americaneasca si din toata Europa - unde peste tot a fost sau este gripa aviara - fara probleme.

Am ajuns si la cea de-a treia clasa de profitori de pe urma aviarei: taranii spuneam. Din capul locului precizez ca nu e vorba de agricultori, fermieri etc., ci de tarani in sensul peiorativ al cuvantului. Adica mojici, de nimic, suburbani, jenanti. Aici sunt oamenii de la Ministerul Transporturilor, care, in criza generala, ei fac tot ceea ce stiu, de ani de zile: adica fura ziua-n amiaza mare, indiferent de conducerea tarii, ministru, anotimp sau vremea de afara.

Un porumbel din acest minister rau-famat mi-a soptit ca in sedinta de Guvern s-a trimis o nota prin care se solicita vreo mie de miliarde de lei de la bugetul de stat pentru achizitionarea de pompe si solutie de dezinfectat rotile masinilor. Incredibil! Va dati seama unde s-a ajuns? La jecmaneala pe fata! La furt cu arta si precizie! La minciuna si mizerie umana. Cica sunt vreo patru-cinci firme care au facut un cartel, au cazut la pace si papa toate din banii statului, profitand jigodeste de aceasta situatie.

Sper ca acel porumbel din Transporturi, care mai are o bruma de moralitate, sa nu moara si el de gripa aviara. Sau de la dezinfectat care e, de fapt, tratament cu apa si sapun parfumat.

Daca as fi acolo unde se iau decizii, as merge cu demiterile chiar si pentru rea intentie. Cum sa ceri o suma imensa de bani, cu o simpla foaie de hartie, neavizata de ministri, fara un buget defalcat in spate, care sa justifice cat de cat suma colosala? Pentru ce? Pentru apa de ploaie! Domnului ministru Dobre ar trebui sa-i crape obrazul de rusine! Eu cam atat am avut de spus. Mi-as dori sa aud si parerile unor specialisti, nu doar ale politicienilor, care se intrec in a spori suspiciunea, starea de criza si calvarul.
×
Subiecte în articol: editorial gripa aviara