x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Valul cel bun!

Valul cel bun!

de Vasile Seicaru    |    28 Sep 2008   •   00:00
Valul cel bun!

ALTERNATIVE ● SCHIMBĂ CEVA DIN INTERIORUL TĂU!
Se schimbă sau doar se modifică gusturile tinerilor în ceea ce priveşte diferitele genuri muzicale care ne întâmpină sau care ne invadează? Învăţăm cu toţii câte ceva în timp, cum că este obligatoriu să nu ne mai facem de râs cu ce ascultăm fie deschis, fie pe furiş?



ALTERNATIVE ● SCHIMBĂ CEVA DIN INTERIORUL TĂU!
Se schimbă sau doar se modifică gusturile tinerilor în ceea ce priveşte diferitele genuri muzicale care ne întâmpină sau care ne invadează? Învăţăm cu toţii câte ceva în timp, cum că este obligatoriu să nu ne mai facem de râs cu ce ascultăm fie deschis, fie pe furiş?

În ultima perioadă au tot venit trupe şi solişti de mare valoare în România. Încă de când am văzut afişele sau am citit pe net, am ştiut că spre toamnă vom discuta altfel despre muzică, despre opţiuni, despre apropierea tinerilor în special de rock, de muzicile bune pe care le ascultă şi le preferă lumea busolată, cea normală, cea firească din Europa (că acolo trăim acum). Au fost mari trupe de rock cum ar fi: Rolling Stones, Metallica, Iron Maiden, Judas Priest, Whitesnake, Deep Purple... dar şi Bryan Adams, Gianna Nannini, Alanis Morissette, Lenny Kravitz, Nelly Furtado, Pink sau Alice Cooper. Toţi au fost! Îţi vine să crezi? Şi să nu mai spunem de marele eveniment pe care l-am putut trăi doar dacă am vrut, visul devenit realitate, din care încă nu m-am trezit cu totul: Leonard Cohen! Muzica adevărată, stilurile diferite, calitatea, instrumentiştii de trupă uriaşi, şi mai cu seamă... normalitatea! E normal să alegi, să preferi, să vrei să schimbi, să faci pasul, să cumperi bilet şi apoi să mergi la întâlnire. Nu e greu, trebuie doar să te urci, şi apoi să mergi pe el... pe valul ce bun!

Dacă nu ne-am săturat încă de surogate, de copii ale unor staruri originale din State sau din Europa, o vom face curând... foarte curând! La noi încă se mai cântă în playback, încă mai apar pseudointerpreţi(e) cu două sau mai multe dansatoare de buric în jur, declanşând la cei foarte tineri focuri de paie care dispar imediat după terminarea unor astfel de “prestaţii”, auzindu-se la final paşii seci la ieşirea din scenă, “succesurile” acestea fiind încununate desigur cu ropote de... tăceri! Ne întrebăm adesea de ce nu mai avem vedete autentice, de ce albumele nu se mai vând, de ce casele de producţie intră rând pe rând în faliment şi îşi schimbă câmpurile de activitate, reorientându-se spre altceva mai profitabil. Păi cum să nu se întâmple aşa ceva dacă nu intrăm în normal, dacă nu ascultăm şi nu vedem ce trebuie, dacă “punem botul” la tot felul de prostii care ni se oferă de unele televiziuni comerciale, dacă nu suntem destul de atenţi şi nu luăm pulsul normal al lumii şi, într-un final, dacă nu suntem încă, măcar să ne lăsăm civilizaţi şi să vedem lumina bună venită de unde trebuie, numai de aici nu!

O să adaug aici şi alternativa cu care vin de câţiva ani Jurnalul Naţional şi Marius Tucă la sărbătoarea din fiecare august, numită Folk You! Anul acesta a fost fără precedent ce s-a întâmplat la Vama Veche: şi nu e de nicăieri să aduni pe plajă în jur de 7.000 de oameni în fiecare seară, în majoritate foarte tineri, să rămână toţi până pe la 4 dimineaţa, şi mai ales să vină cu regularitate, dar şi cu credinţă, la fiecare întâlnire. E vorba din nou de valul cel bun! Sunt lucruri la care unii mai au de gândit, mai au de ales, mai au de renunţat la ce nu le trebuie, mai au de aruncat din rucsac lucruri inutile, stricate, tinichele, oale vechi, haine incomode, şi, de ce nu, prejudecăţi, care, odată aruncate la coş, îţi pot aduce deodată doar uimirea că le-ai avut cândva! Viaţa e simplă şi destul de scurtă, dar ce luminată şi curată poate fi doar dacă ai curaj să schimbi, doar dacă faci un pas în rândul cel bun... spre valul cel bun! Ia de colea, că de la cei care te reprezintă pe la uşile Europei nu te poţi aştepta la ceva bun... că doar vezi şi tu cu ochii limpezi!

×
Subiecte în articol: cutia cu romantism