x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vampirii vechi şi noi

Vampirii vechi şi noi

de Andrei Bacalu    |    29 Iul 2007   •   00:00

Ca orice utilizator de computer, sunt inundat zi de zi cu tot felul de mesaje nedorite (ceea ce se numeşte "spam"), care mă enervează, oferindu-mi medicamente, majoritatea legate de disfuncţia erectilă şi/sau de obezitate. Mai apar oferte de imitaţii de ceasuri scumpe, titluri universitare dubioase, acces la secretele fericirii personale.

Ca orice utilizator de computer, sunt inundat zi de zi cu tot felul de mesaje nedorite (ceea ce se numeşte "spam"), care mă enervează, oferindu-mi medicamente, majoritatea legate de disfuncţia erectilă şi/sau de obezitate. Mai apar oferte de imitaţii de ceasuri scumpe, titluri universitare dubioase, acces la secretele fericirii personale. Acum doar căteva zile, surpriză, un text solid privind pericolele vampirismului energetic. Sau psihic, nu contează.

Termenul a apărut in 1930 in scrierile unui anume Dion Fortune, care se referea la o patologie psihiatrică, devenind ceva mai cunoscut in 1960, prin publicaţiile lui Anton LaVey şi Adam Parfrey. Vampirul energetic este definit drept cel care se hrăneşte cu "forţa vitală" (uneori numită qi, prana sau doar vitalitate) a altor fiinţe vii. I se mai spune şi vampir psionic, empatic sau pranic, parazit energetic, spre deosebire de vampirul clasic, dornic doar de sănge.

Apare deseori in legendele asiatice in chip de femeie-tigru sau vulpe. In China antică se numea Jiang Shi, in mitologia europeană incubus (masculin) sau succubus (feminin), erou (sau, după caz, eroină) al viselor erotice. Personaj perfid, Powaqa este vrăjitorul din tribul Hopi din sud-vestul SUA care se preface că vrea să-şi ajute victimele, dar sfărşeşte prin a le exploata.

Simptomele incep cu oboseală excesivă provocată de o conversaţie telefonică. Urmează greutatea de a comunica verbal cu cei din jur, senzaţia de "dezumflare" la sfărşitul unei intălniri. Victimele se simt "stoarse de vlagă", epuizate, stresate, au sentimente vagi de vinovăţie.

Â

Cu timpul se instalează descurajarea, amărăciunea, neincrederea in sine, lipsa de ambiţie, nefericirea, disperarea. Deseori eşuat in faţa televizorului, incapabil să-şi rezolve problemele cotidiene, cel "vampirizat" işi abandonează visele, dorinţele, speranţele. Vă sună cunoscut? Vă temeţi de vampirii energetici? Suntem nevoiţi să-i identificăm.

Ei pot fi enervanţi sau prietenoşi, palavragii sau relativ tăcuţi, plăngăreţi sau furioşi. Refuză să-şi accepte responsabilităţile, preferă să dea vina pe ceilalţi, caută simpatie şi inţelegere fără a oferi nimic in schimb. Conversaţia lor este banală, transformă micile pro-bleme in mari tragedii, susţin că sunt ghinionişti, bolnăvicioşi, persecutaţi.

Ciudat, nu apar nicăieri in textul primit cuvintele "pisălogi", "hahalere", "căpuşe" sau "lipitori", la prima vedere aproape sinonime cu noţiunea de vampir energetic. Apar in schimb căteva promisiuni de dezvăluire a secretelor combaterii acestei specii parazitare, a revenirii la normal, a "revitalizării".

Tot ce am avea de făcut ar fi să completăm un cupon cu numele, telefonul (inclusiv cel mobil), adresa şi codul poştal, adresa de email, data şi ora naşterii. Nici nu mă găndesc. Nu văd de ce mi-aş pune datele personale la indemăna unei instituţii care se numeşte (vă jur că nu este invenţia mea!): "Secretele succesului, departamentul VAO1, pentru Automatizarea din Februarie". Adresa nu mai contează, pe undeva prin sud-estul Londrei, intr-un cartier nu foarte elegant.

Frecvenţa apariţiilor vampirului energetic in cultura populară, cel puţin in comparaţie cu rudele sale săngeroase, este căt se poate de modestă. Se poate vorbi despre personaje dubioase de acest gen in opera lui Stephen King (Sleepwalkers, It, Desperation, Four Past Midnight) sau in nuvelele din seria "Dresden" aparţinănd obscurului Jim Butcher.

Â

In enciclopediile moderne termenul de "vampir energetic" apare alături de alte concepte aparţinănd fenomenului cultural "New Age". Născut din contracultura anilor ’60 ai secolului trecut, imbogăţit cu pretenţii de spiritualitate in deceniile următoare, New Age a ajuns un fel de depozit de superstiţii, idei preconcepute şi metode de exploatare a naivităţii marelui public. Cristale, medicină alternativă, energii pozitive şi negative, terapie prin culori şi arome, de toate.

Aş fi ignorat fără mustrări de conştiinţă mesajul de la care am pornit dacă nu m-aş fi ciocnit de o altă definiţie, cea de "energie vampirică". Speram să fie vorba despre vampirii tradiţionali. Nicidecum. Aflat in imediata vecinătate a articolului referitor la vampirii energetici, subiectul este o anume modalitate de consum al energiei electrice.

Termenul tehnic; "standby" este destul de bine cunoscut şi se referă la energia electrică pe care o consumă aparatele in perioada in care nu sunt active, cea de aşteptare, cum ii spune şi numele. Este vorba fie despre necesităţile impuse de reactivarea aparaturii, despre afişajele care ne oferă informaţii vizuale sau pur şi simplu despre ineficienţa unor componente. Un cuptor cu microunde, de exemplu, consumă mai mult pentru a-şi intreţine afişajul decăt pentru a incălzi măncarea.

Incercaţi intr-o noapte să vă plimbaţi prin casă după ce aţi stins luminile. Vă vor privi ochii roşii ai vampirilor casei, televizorul, cutia de cabluri, DVD-ul. Măcar becul din frigider se stinge atunci cănd inchidem uşa.

Dar cine poate şti cu siguranţă?

×
Subiecte în articol: editorial