x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vaticanul împotriva Davignonilor fără apostrof

Vaticanul împotriva Davignonilor fără apostrof

de Ilie Serbanescu    |    02 Ian 2012   •   21:00

Un interesant document a fost dat pu­blicitatii in plina criza a datoriilor su­verane din partea Vaticanului. Do­cumentul este conceput de Consi­liul Pontifical pentru Dreptate si Pace si deci angajeaza responsabilitatea Sfantului Scaun. Se intituleaza "Pentru o reforma a sistemului financiar in­ternational in perspectiva unei au­to­ritati publice cu competente universale". Din titlu – iar continutul con­firma – se evidentiaza doua lu­cruri: sistemul financiar international este facut responsabil de turbulentele ac­tuale; nazuinta papalitatii este cea i­n­tegrista dintotdeauna, solutia fiind identificata intr-o autoritate publica cu competente universale.

Din pacate, Vaticanul nu are in­treaga si nestirbita autoritate morala de a pune la zid sistemul financiar in­ter­national, fiind implicat de-a lungul anilor in mai multe scandaluri fi­nan­ciare, unele de rasunet, in care nici mai mult, nici mai putin a fost vor­ba de spalari de bani de catre structuri mafiote notorii. Dar, dupa ba­tranul proverb romanesc: "Sa faci ce zice popa, si nu ce face popa", este de luat aminte la cuvantul Bisericii, care, indiferent de pacatele slujitorilor ei, are totusi in spate sute de mili­oane de oameni cu credinta in Dumnezeu.

Documentul celor 24 de episcopi denunta "comportamentul egoist", "cupiditatea colectiva" a sistemului financiar-bancar, precum si acapararea de catre acesta a bunurilor pe scara larga. Cauzele crizelor sunt considerate "structurale" si "avandu-si radacinile in principal in optiuni pe termen scurt si adesea motivate politic din punct de vedere electoral". Aceste aprecieri nu au nevoie de blagoslovirea lui Dumnezeu caci sunt legitimate de concordanta lor deplina cu realitatile. Se cer, spune documentul, "orientari strategice de politica economi­ca si financiara", a caror responsabili­ta­te sa nu fie insa doar in mana "cluburilor si grupurilor mai mult sau mai putin mari din tarile dezvoltate". Pare ca Vaticanul nu prea agreeaza cluburile Davignonilor fara apostrof si nici "liberalismul economic fara reguli sau control". Si explica de ce! Pur si simplu pentru ca acesta "risca sa devina un instrument subordonat tarilor care se bu­cura de o pozitie avantajoasa in plan economic si fi­nanciar". Documentul cere cu subiect si predicat: taxarea tranzactiilor fi­nan­ciare pentru cre­a­rea unei rezerve mondiale destinata sus­tinerii eco­no­mi­ilor afectate de cri­za; recapita­li­za­rea bancilor si cu fonduri publi­ce, dar cu conditia unor "comportamente virtuoase" din par­tea acestora; separarea intre bancile obisnuite de credit (eligibile de a stran­ge bani de la deponenti) si ban­cile de in­ves­titii, pentru ca resursele din eco­no­misiri curente sa nu poata fi antrenate in operatiuni riscante.

Este extrem de important ca do­cu­mentul mentionat nu se rezuma la identificarea agentului patogen si prescrierea tratamentului, ci avertizeaza asupra pericolelor ne­re­zol­va­rii situatiei, care se poate concretiza in explozii sociale si politice. Vaticanul nu se da in laturi de la a afirma ca, in lipsa unor masuri economice si politice, sistemul financiar-bancar "poate genera un climat de ostilitate crescanda si chiar violenta"! Fiind, din aceste motive, nevoie de restaurarea "preeminentei politicului, ce are responsabilitatea binelui comun, asupra economiei si finantelor"! Dar sa fie clar, autoritatea cu competente universale avuta in vedere este una publica, si nu cumva una privata, nici direct si nici indirect prin cine stie de atribute verdictionale conferite "mainii invizibile a pietei" sau pur si simplu "pietelor", termen deliberat imprecis, care ascunde de fapt dictatul celor mai cupizi dintre cupizi.

×