Un interesant document a fost dat publicitatii in plina criza a datoriilor suverane din partea Vaticanului. Documentul este conceput de Consiliul Pontifical pentru Dreptate si Pace si deci angajeaza responsabilitatea Sfantului Scaun. Se intituleaza "Pentru o reforma a sistemului financiar international in perspectiva unei autoritati publice cu competente universale". Din titlu – iar continutul confirma – se evidentiaza doua lucruri: sistemul financiar international este facut responsabil de turbulentele actuale; nazuinta papalitatii este cea integrista dintotdeauna, solutia fiind identificata intr-o autoritate publica cu competente universale.
Din pacate, Vaticanul nu are intreaga si nestirbita autoritate morala de a pune la zid sistemul financiar international, fiind implicat de-a lungul anilor in mai multe scandaluri financiare, unele de rasunet, in care nici mai mult, nici mai putin a fost vorba de spalari de bani de catre structuri mafiote notorii. Dar, dupa batranul proverb romanesc: "Sa faci ce zice popa, si nu ce face popa", este de luat aminte la cuvantul Bisericii, care, indiferent de pacatele slujitorilor ei, are totusi in spate sute de milioane de oameni cu credinta in Dumnezeu.
Documentul celor 24 de episcopi denunta "comportamentul egoist", "cupiditatea colectiva" a sistemului financiar-bancar, precum si acapararea de catre acesta a bunurilor pe scara larga. Cauzele crizelor sunt considerate "structurale" si "avandu-si radacinile in principal in optiuni pe termen scurt si adesea motivate politic din punct de vedere electoral". Aceste aprecieri nu au nevoie de blagoslovirea lui Dumnezeu caci sunt legitimate de concordanta lor deplina cu realitatile. Se cer, spune documentul, "orientari strategice de politica economica si financiara", a caror responsabilitate sa nu fie insa doar in mana "cluburilor si grupurilor mai mult sau mai putin mari din tarile dezvoltate". Pare ca Vaticanul nu prea agreeaza cluburile Davignonilor fara apostrof si nici "liberalismul economic fara reguli sau control". Si explica de ce! Pur si simplu pentru ca acesta "risca sa devina un instrument subordonat tarilor care se bucura de o pozitie avantajoasa in plan economic si financiar". Documentul cere cu subiect si predicat: taxarea tranzactiilor financiare pentru crearea unei rezerve mondiale destinata sustinerii economiilor afectate de criza; recapitalizarea bancilor si cu fonduri publice, dar cu conditia unor "comportamente virtuoase" din partea acestora; separarea intre bancile obisnuite de credit (eligibile de a strange bani de la deponenti) si bancile de investitii, pentru ca resursele din economisiri curente sa nu poata fi antrenate in operatiuni riscante.
Este extrem de important ca documentul mentionat nu se rezuma la identificarea agentului patogen si prescrierea tratamentului, ci avertizeaza asupra pericolelor nerezolvarii situatiei, care se poate concretiza in explozii sociale si politice. Vaticanul nu se da in laturi de la a afirma ca, in lipsa unor masuri economice si politice, sistemul financiar-bancar "poate genera un climat de ostilitate crescanda si chiar violenta"! Fiind, din aceste motive, nevoie de restaurarea "preeminentei politicului, ce are responsabilitatea binelui comun, asupra economiei si finantelor"! Dar sa fie clar, autoritatea cu competente universale avuta in vedere este una publica, si nu cumva una privata, nici direct si nici indirect prin cine stie de atribute verdictionale conferite "mainii invizibile a pietei" sau pur si simplu "pietelor", termen deliberat imprecis, care ascunde de fapt dictatul celor mai cupizi dintre cupizi.