x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vehaşu’

Vehaşu’

de Radu Tudor    |    11 Mar 2010   •   00:00
Vehaşu’

Intenţia DNA de arestare a unui senator PSD deschide o discuţie amplă şi complicată. În cătarea puterii există nu Cătălin Voicu în principal, ci o ţintă principală şi una secundară. Pe locul doi, Marian Vanghelie.

Pole position e Viorel Hrebenciuc. Sau VH (Vehaşu', în limbajul specific unor exprimări la nivel înalt). Voicu e doar un pion prin care procurorii speră să ajungă la cele două nume sonore. Actuala conducere a PSD nu se zbate prea tare să prevină o astfel de operaţiune. Ponta&co au mai degrabă un sentiment de uşurare că pe mâna altora pot scăpa de un personaj incomod, aşa cum este primarul care este.

Şi nu numai. Au trecut mai bine de doi ani de când o anumită grupare cu rădăcini puternice în PSD e monitorizată de serviciile secrete. Acest lucru s-a petrecut în primul mandat al preşedintelui Băsescu şi s-a extins în al doilea. Tot ceea ce fac, discută şi planifică membrii grupării ajunge în secunda doi la Cotroceni.

Serviciile implicate o fac sub motivaţia de atentat la siguranţa naţională, prin constituirea unor structuri paralele de culegere de informaţii din interiorul structurilor de stat. Totul e cu mandat. Nu am nici un fel de informaţie oficială dacă cei urmăriţi au încălcat sau nu siguranţa naţională. E treaba procurorilor să facă această încadrare, dacă ea există. Senatorul Voicu a declarat în mod public faptul că cel care îl doreşte arestat este însuşi Traian Băsescu.

În cursul unor interviuri acordate în 2009, preşedintele i-a pomenit numele lui Voicu într-un context nu tocmai fericit. Ştia aşadar ce face senatorul PSD, confirmând astfel că e la curent cu interceptările. Un alt nume pomenit de preşedinte a fost "Mitică Iliescu". Şi despre el ştie multe, din aceleaşi surse.

Originile acestui amplu conflict cu miză politică le regăsim la momentul suspendării preşedintelui, în 2007. La vremea aceea, în PSD funcţiona deja un nucleu important care planifica mişcările ce trebuie făcute pentru suspendare. Dar, mai ales, concret cum trebuie acţionat cât timp Băsescu e suspendat.

Suspendarea a declanşat o dorinţă interioară enormă a preşedintelui de a-i distruge pe cei care l-au alungat temporar din fruntea statului. În prima linie a frontului anti-Băsescu s-au situat membrii grupării monitorizate de serviciile secrete. Liderul informal era şi este considerat Vehaşu'. Om politic foarte abil, negociator înnăscut, el şi-a pus amprenta serioasă pe evoluţia PSD din ultimii doi ani. Împreună cu Vanghelie, Hrebenciuc a dominat agenda partidului.

Repetarea obsesivă a numelui Hrebenciuc în campania electorală de către Traian Băsescu a fost un indiciu. Preşedintele se întâlnea zilnic cu el. În note, rapoarte şi mp3-uri de o calitate auditivă neîndoielnică... Era normal să-l pomenească atât de frecvent. Ştia ce face, cât de puternic şi eficient e Vehaşu', cine sunt oamenii lui.

Echipa condusă de Hrebenciuc a fost în 2008-2009 cea mai importantă grupare anti-Băsescu din România. Preşedintele i-a acuzat că au folosit şi serviciul secret al Internelor - DGIPI - în mandatul lui Dan Nica. De aici şi ordinul dat de Băsescu lui Boc pentru raderea lui Nica. Era de fapt un război al serviciilor secrete.

Cel de la Interne, direcţionat împotriva lui Băsescu, restul structurilor, cu ochii pe grupare. Cel mai guraliv şi nefericit în exprimare a fost Vanghelie. El a confirmat indirect că are acces la informaţii bombă din arhiva DGIPI. Aflase inclusiv "cum se încinge EBA". Fiica cea mică a preşedintelui a fost între timp extrasă din ţară printr-o operaţiune electorală de independenţă politică vopsită.

Într-o ţară democratică, membră a UE şi NATO, nişte politicieni şi generali i-au pus gânduri rele preşedintelui. Sunt ei sunt mafioţi, complici cu elemente de crimă organizată, aşa cum se sugerează? Învârt sute de mii şi milioane de euro, luaţi de la asfaltatori precum Costel Căşuneanu? Despre afaceristul băcăuan ştim că are o relaţie bună cu Hrebenciuc. Dar şi că a făcut o tranzacţie ciudată cu terenuri foarte valoroase cu Traian Băsescu. Speţă ce a fost cercetată de Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor. Aşadar, cine poate ridica primul piatra?

Dacă în justiţie se va dovedi că membrii grupării n-au săvârşit infracţiuni, ci doar au luptat politic din răsputeri pentru răsturnarea lui Băsescu, se cheamă că preşedintele a girat acţiuni de poliţie politică?

Greu de răspuns acum la aceste întrebări. Cert este pentru mine că acolo, sus, se bat greii între ei. Şi că în cazul Voicu, adevărata miză e Hrebenciuc. Între cei doi, pe lista neagră a puterii mai sunt generalii Dumitru Iliescu, Silvestru Mincu, Gelu Drăjneanu, Adrian Isac şi alţii. De urmărit.

×
Subiecte în articol: editorial