Venitul de bază universal (VBU): un venit minim garantat pe viaţă pentru fiecare individ, fie el copil sau adult. Este în acelaşi timp şi o temă de dezbatere din ce în ce mai aprinsă. Conceptul este seducător. Dar atunci când oamenii ajung să studieze şi să judece îndeaproape ideea venitului de bază, adoptă un punct de vedere mult mai reţinut în comparaţie cu exuberanţa susţinerii VBU în necunoaştere de cauză. Am văzut pe viu modificarea opţiunilor, anul acesta, la Bruxelles Economic Forum: o dezbatere care a adus la un loc experţi pro şi contra venitului de bază universal a produs o semnificativă schimbare de vot al audienţei: de la 60% în favoarea VBU şi 40 împotriva acestuia înainte de dezbatere, la 51% voturi exprimate împotriva VBU şi doar 49 % “pentru”, odată ce argumentele experţilor au fost audiate.
Hilmar Schneider, profesor şi CEO la Institutul de Economia Muncii spunea că venitul de bază universal este adesea comparat cu introducerea unei alte forme de pensionare. Iar la pensie, majoritatea oamenilor se opresc din muncă. Şi atunci se naşte întrebarea firească în ce măsură ne putem asigura că un număr suficient de oameni va continua să muncească când vârsta de pensionare se stabileşte odată cu data naşterii.
Unele studii economice sugerează de altfel că nivelul fiscalizării necesar să finanţeze o astfel de schemă ar deveni pur şi simplu foarte ridicat, de nesuportat de populaţie. Şi astfel, introducerea VBU aduce mai degrabă cu asumarea unui experiment extrem de riscant decât cu o soluţie care să rezolve discrepanţele economico-sociale evidente. Pe de altă parte, profesorul londonez Guy Standing, co-preşedinte al “Basic Income Earth Network”, susţine cu pasiune că introducerea venitului de bază universal va avea ca efect sporirea stării de sănătate a lumii şi obţinerea unei forţe de muncă “mai activă şi mai fericită”. Potrivit unor susţinători, VBU ar fi trambulina pe care, dacă lumea ar păşi, ar reuşi să iasă din mizerie şi să scape de boli, de ignoranţă şi de lene. Potrivit expertului Guy Standing, VBU ar ajuta lumea să scape de “cei opt giganţi” care sunt astăzi povară a omenirii: inegalitatea, insecuritatea, îndatorarea, stressul, sărăcia, ameninţarea robotizării, crizele ecologice şi - deloc în ultimul rând - populismul. Un venit pe viaţă asigurat încă de la naştere, egal pentru orice născut, ar fi astfel soluţia de a conduce lumea către o viaţă mai sănătoasă şi mai lipsită de stress.
Venitul de bază universal a devenit o temă universală care stă la baza multor dezbateri despre viitorul model economic al umanităţii.