x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Videanu işi urăşte slujba

Videanu işi urăşte slujba

de Gabriela Vranceanu Firea    |    27 Iul 2007   •   00:00

Relaxarea domnului Videanu imi intăreşte convingerea că este un foarte bun politician. Dar nu şi primar...



Pe primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, l-am cunoscut in campania electorală pentru alegerile locale de acum trei ani. Deşi moderatorul din mine, sper, nu a lăsat să se intrevadă vreun sentiment, in timp ce realizam emisiunile de campanie electorală, am avut senzaţia, de la inceputul pănă la finalul campaniei, că Adriean Videanu este cel mai bun primar general pe care l-a avut Capitala după ’89, pe cei dinainte necunoscăndu-i. Singurul său defect mi se părea doar apartenenţa politică: Partidul Democrat, care, in afara domnului Emil Boc, e format din personaje infatuate şi pline de umori.

Om de afaceri de succes, plimbat prin străinătate, stăpănind limbajul economic şi mişcăndu-se suplu printre experţii străini - aşa il vedeam pe Adriean Videanu atunci, in campanie. Faţă de principalul său contracandidat, Dan Marian Vanghelie, mi se părea a fi la ani lumină de civilizaţie. Civilizaţie care işi dă măsura in: respect, energie, intuiţie, implicare, devotament.

Videanu a căştigat alegerile cu sloganul: "Vin la Primărie!", tipărit pe un afiş care il infăţişa puternic, zămbitor, cu măinile ridicate in sus, către public. Credeam eu atunci, in semn de: "Băieţi, sunt pus pe treabă, imi suflec şi mănecile dacă e cazul, am venit, sunt competent, rezolv tot!!".

Privind in urmă şi urmărind stupefiată cum reacţionează domnul Videanu faţă de cei care l-au ales, recunosc faptul că m-am inşelat. Şi "traduc" acea imagine, a primarului cu măinile in sus, fluturate, ca exprimănd cu totul şi cu totul alte gănduri: "Am plecat, băieţi, pa, mă duc in concediu legal!".

Vă mărturisesc sincer că nu imbrăţişez ideea celor care ar vrea ca autorităţile să conducă ţara de la televizor, să organizeze permanent conferinţe de presă, seminarii, să participe zilnic la dezbateri televizate, să provoace evenimente pentru a fi in prim-plan. Pănă la un punct, mi se pare o atitudine abuzivă şi fariseică. De asemenea, nu sunt de părere că un primar, un ministru, chiar un premier şi un preşedinte nu trebuie să mai aibă deloc viaţă personală pe
timpul mandatului. Au rostul lor şi duminicile libere, şi concediile vara şi iarna.

Ce deranjează insă la Adriean Videanu este atitudinea. Atitudinea sa e - şi este din ce in ce mai vizibilă - de om căruia nu-i place ce face, nu-i convine unde se află, işi urăşte slujba, ii e silă de Capitală, are sentimente potrivnice faţă de cei care o populează şi nimic nu il animă să se implice mai mult in viaţa noastră, a bucureştenilor născuţi aici sau adoptaţi.

Intors de pe Riviera franceză, in plină zi de cod roşu, primarul general s-a răţoit la jurnalişti, i-a afurisit pe guvernanţi, a tunat şi a fulgerat şi... a plecat, din nou, in concediu.(!!!!).

Stau să mă intreb cum ii prieşte vacanţa ştiind ce e in ţară, ce e in Bucureşti, căt de greu ne descurcăm cu toţii, că abia dacă mai respirăm, că penele de curent ne omoară şi am inceput să ne batem şi pe apă.

Dacă, in calitate de primar general, Adriean Videanu işi numără sărguincios zilele de concediu legal, cu care ne tot scoate ochii, măcar in calitate de preşedinte executiv al primului partid al ţării - Partidul Democrat - care mai are puţin şi strănge "popularitatea" Partidului Comunist - ar trebui să se simtă ceva mai responsabil.

Pe lăngă atătea păcate, Adriean Videanu are şi un mare merit: respectă legea. Le dă rapid terenuri celor (unora) care cumpără de la moştenitori pămănturi retrocedate, aprobă transferuri de teren de la cuca măcăii, in buricul tărgului (altora), aprobă montarea cu repetiţie de borduri şi... tot legal, işi ia şi concediu de odihnă.

Ştie domnul primar general căţi manageri şi chiar funcţionari, căţi medici, jurişti, economişti din patria noastră dragă nu şi-au mai luat concediu "de odihnă legal"? Nu pentru că ar fi masochişti, ci pentru că au foarte multă treabă, se implică in acţiuni, in proiecte, unii sunt mănaţi de grija ratelor, alţii vor să facă o carieră de succes. Relaxarea domnului Videanu imi intăreşte convingerea că este un foarte bun politician. Dar nu şi primar...

×
Subiecte în articol: editorial videanu