x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vine iarna. Iarna energiei europene

Vine iarna. Iarna energiei europene

de Daniel Apostol    |    12 Sep 2022   •   07:55
Vine iarna. Iarna energiei europene

Vine iarna și întreaga economie este amenințată cu „înghețul”. Gerul se va lăsa mai ales peste economiile populației, peste resursele financiare ale firmelor și peste bugetele publice. Europa este prinsă într-o dificilă cursă contracronometru pentru a-și asigura resursele necesare trecerii iernii, în timp ce Rusia ne închide robinetul. În plină lună septembrie, la câteva săptămâni distanță de iarnă - când cererea de gaz va ajunge cu adevărat la vârf -,  prețurile sunt deja „astronomice” și dau semne să-și continue traseul crescător.

Prețurile gazelor naturale în Europa sunt de aproximativ 10 ori mai mari decât media ultimului deceniu și de 10 ori mai crescute decât în ​​Statele Unite.

Dacă rușii opresc gazul către Occident, europenii vor fi forțați să se bazeze și mai mult pe importurile de gaz natural lichefiat (GNL) de la furnizori precum Statele Unite. Cererea este mare (mai ales cea asiatică) iar asta face ca GNL să fie mai scump decât gazul rusesc. Gazprom amenință că întrerupe complet gazul către Europa, Kremlinul pedepsind astfel Occidentul pentru sancțiunile impuse ca răspuns la invazia Ucrainei de către Putin.

Revista Time scria că atunci când Rusia va întrerupe gazul, „consecințele europene vor fi masive, iar consecințele economice globale ar putea fi tragice”. Potrivit FMI, o întrerupere completă a gazelor naturale din Rusia ar putea scădea PIB-ul cu până la 6% în țări precum Ungaria, Slovacia și Cehia. Lovită de un val inflaționist fără precedent, o bună parte din populație va trebui să aleagă între a avea căldură în casă sau a avea hrană pe masă.

O analiză a Foreign Policy arată că nu avem idee cât de rea este criza energetică a Europei. Prețurile foarte mari aduc groază în rândul populației, blochează industriile, dar bagă panică și în politicieni. Liderii UE încearcă să micșoreze criză financiară prin intervenții de urgență, inclusiv raționalizarea masivă a energiei.

Dar Politico scrie că necazurile energetice ale Europei alimentează populismul. La reuniunea UE, „consensul a rămas evaziv și solidaritatea a rămas insuficientă”. Discordia este amplificată de o sporită anxietate cu privire la consecințele economice și politice ale crizei. Așa cum scria expertul Anders Åslund, „creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie este un dezastru pentru economia europeană și pentru politicienii săi. Însă, având în vedere cât de nesăbuite au fost politicile energetice europene, durerea economică pe care au provocat-o nu ar trebui să surprindă pe nimeni”.

Iarna sigur nu va mai surprinde pe nimeni, dar „gerul economic” ce se va lăsa va îngheța cu siguranță o bună parte din banii populației și creșterea economică a continentului.

×