x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vinerea lui Baltazar

Vinerea lui Baltazar

01 Oct 2004   •   00:00

Bogdan Baltazar este un simbol - incep cu sfarsitul, pentru a fi clar, inca de la inceput, ce vreau sa spun: adica de bine sau de rau, cum, scurt pe doi, catalogheaza politicienii o stire ori un comentariu. Cum vreau sa spun, veti vedea. Presedintele BRD Societe Generale, Bogdan Baltazar, a anuntat vinerea trecuta ca, la 12 octombrie, adica peste exact 12 zile, va anunta, in cadru oficial, Consiliul de Administratie al bancii ca despartirea este inevitabila.

Incerc un sentiment de dezechilibru. Pentru mine, si sunt convinsa ca si pentru alti jurnalisti specializati in analiza economica, Bogdan Baltazar este un reper. Vedeti, nici nu ma pot referi la trecut in legatura cu domnia sa. Pentru ca Baltazar e genul de om care face camp de maci din piatra seaca. E iute la manie, molcom in decizii, asezat in logica, sprintar in verb. E bancherul total... chit ca unii, fara prea multa scoala, au sarit de vreo cateva ori sa comenteze ca n-a terminat ASE-ul... de parca ajungi mare poet dupa ce-ai absolvit Literele.

Slefuirea profesionala si de caracter din strainatate nu i-a lasat nici o urma de snobism intelectual, de fatada spilcuita a celor care nu se mai pot exprima coerent in graiul gangurit la sanul de romanca zdravana al mamei.

Fara a fi un carierist, a facut cariera. Fara a fi oportunist, a fost intotdeauna, fara cusur, oportun. Fara a se desemna, prin dat din coate, conducator, a fost lider.

Si purtator de cuvant al Guvernului Petre Roman a fost. Nu a avut egal - o spun eu, care am trecut prin aceasta pozitie si m-am straduit din rasputeri sa-i calc pe urme, sa-i adulmec umorul si stapanirea de sine. Nu-i usor in fata a 50 de jurnalisti dezlantuiti - a se citi curiosi. Bogdan Baltazar a spun la timp NU politicii. Cine stie ce s-ar fi ales de el daca s-ar fi lasat sedus de supla, delicata, senzuala, dar atat de fatarnica Domnisoara Politica. Doamna va fi cand vor disparea incultii si badaranii de pe langa ea. Din ’98 si pana acum, Bogdan Baltazar ne-a aratat tuturor - clienti sau nu ai BRD - ca se pot face si privatizari curate si demne in Romania. Ca personalul bancar poate fi si placut, cald, plin de solicitudine - adio acriturilor si plictisitelor de la ghiseu!

Cu rigoarea frantuzeasca a celor de la Societe Generale si cu vulcanul romanesc al lui Baltazar nici nu e de mirare cum de aceasta banca poate fi data ca bun exemplu pentru intreaga Europa Centrala si de Est. Bogdan Baltazar pleaca. Imi vor lipsi curajul reactiei rapide, fata de tot ceea ce misca in sistemul nostru bancar. Si in biata economie. Imi vor lipsi analizele subtile, predictiile generoase, avertismentele sincere. Acum nu mai e un Baltazar printre bancheri. Poate e in crestere, printre cei foarte tineri. Dar mi-e greu sa cred ca va rasari prea curand.

Pentru ca Baltazar e, fara efort, si boier rafinat, si taran cu palmele crapate, si contabil chitros si jovial comunicator, a fost si mama si tata pentru angajatii sai si prieten pentru clienti.

Iar pentru romani, in general, un om dezarmant de sincer si fara farafastacuri de om cult, dar nerafinat. Daca as deschide o banca, oriunde in lume, i-as da cheile de la seif lui Bogdan Baltazar si as pleca, la plaja, in Mexic, la Cancun. Nu e mai bun bancher ca el. Si nici alt "portar" de nadejde n-as gasi. Deschiderea as face-o vineri - pentru ca e zi de post.
×
Subiecte în articol: editorial baltazar