Jose Silva a descoperit o metoda de conectare a creierului uman la nivelul alfa, care foloseste emisfera cerebrala dreapta si face legatura creierului nostru cu lumea nonmateriala. Metoda a fost data publicitatii pentru prima oara in anul 1966, iar astazi este folosita de mii de oameni in toata lumea. In viata de zi cu zi, in stare obisnuita de veghe, creierul functioneaza pe undele cerebrale beta, aflate in contact cu emisfera cerebrala stanga si logica lumii materiale. Jose Silva sustine ca 'frecventa ideala pentru a gandi apare in centrul spectrului de frecventa al creierului, la 10 cicluri pe secunda, pe care oamenii de stiinta il numesc nivelul alfa' (n.n. – gandirea in lumea fizica inseamna o frecventa a creierului de aproximativ 20 de cicluri pe secunda), dupa cum citim in cartea 'Gaseste ajutor in tine insuti'; Jose Silva cu dr Robert B. Stone.
Jose Silva a descoperit ca oamenii de succes au abilitatea extraordinara nativa de a functiona pe nivelul alfa. Toti oamenii pot accesa insa acest nivel (tocmai asta face metoda Silva, ne invata cum sa accesam in mod constient nivelul alfa) si, ocazional, cu totii atingem frecventa ideala a creierului, dar fara a fi constienti. Lumea obstacolelor, a suferintei de nedepasit, lumea materiala, impregnata cu impresii negative, cu logica aparent de nezdruncinat a lumii palpabile, specifice emisferei stangi a creierului, nu este o lume insurmontabila, in care omul este condamnat la limitare si la nefericire, spune Jose Silva. Secretul pare a se ascunde chiar in creierul nostru, care – in stare de relaxare si centrare, cand functioneaza la frecventa de 10 cicluri pe secunda, are acces la Inteligenta Universala. Pe nivelul alfa, creierul descopera existenta lumii nonfizice, lumea fara timp si spatiu, lumea intuitiei, a solutiilor corecte, a adevarului si a frumusetii, a inspiratiei si a iubirii. A avea succes, a avea noroc, a fi inspirat, a gandi pozitiv, a sti – pur si simplu – ce anume sa faci intr-o situatie, fara sa fii blocat de cunoscutele replici logice ale emisferei cerbrale stangi (adica 'asta nu se poate, nu are cum sa fie real, nu poti sa faci cutare lucru, esti incapabil sau n-ai nici o sansa') inseamna a-ti pune creierul pe frecventa alfa a lumii nonmateriale, unde totul este posibil.
Asadar, norocul nu este o intamplare, nici succesul nu-i un efect obligatoriu al muncii grele. In creierul omului pare a se ascunde taina, nu pentru ca in creier s-ar afla ea, cat pentru ca acest minunat instrument al existentei noastre este antena de legatura cu puterea divina, cu inteligenta universala, cu sursa infinita a vietii. Metoda propusa de Jose Silva pentru intrarea noastra in alfa are la baza relaxarea si imaginatia. Este un fel in care invatam sa visam cu ochii deschisi. Invatam ca visul nostru conteaza si invatam ca imaginatia este o putere creatoare. Noi visam oricum, fie cu ochii inchisi sau cu ei deschisi. Noi folosim imaginatia oricum, numai ca o facem adesea distructiv, inconstient, convinsi de faptul ca ceea ce gandim si ne imaginam, ceea ce visam ca se intampla ramane ascuns in noi.
Jose Silva ne spune insa ca visele noastre se intrupeaza. Visele noastre prind viata, iar atunci cand visam ceea ce vrem, ceea ce ne place, ceea ce asteptam sa fie primim un ajutor fantastic din lumea nonfizica sub forma coincidentelor si al surprizelor. Intelegand fundamentul nonfizic al experientei, acceptand puterea noastra de a ne schimba visul urat cu unul ce ne ajuta si ne implineste, vom observa rapid ca noi visam lucrurile si 'Cineva' de dincolo de noi le face prin oameni, cum le face si prin noi insine. Nu suntem singuri in aceasta viata, asa cum tindem sa credem atunci cand gandim cu emisfera stanga, nu suntem abandonati intr-o lume stramba si plina de suferinta. Este necesar doar sa ne orientam antena creierului pe nivelul alfa si atunci, spune Jose Silva, 'vom primi ajutor de pe celalalt nivel'.
Sa ne imaginam corpul vindecat daca el este bolnav; daca avem nevoie sa fim mai supli, atunci sa ne imaginam supletea corpului, fara a repeta continuu ceea ce spune emisfera stanga; 'Esti bolnav, esti gras, esti urat, nu se poate sa se schimbe ceva'! Sa visam ca suntem mai buni si sa visam lumea din jurul nostru asa cum ne dorim sa fie ea. Suferinta, durerea, ura, razboiul, conflictul, drama lumii ar putea fi creatii ale imaginatiei noastre, folosita in mod inconstient. Daca-i asa, sa ne intindem antenele creierului catre relaxare si visare constienta, caci in vis se arunca samanta, iar in experienta vietii creste ceea ce am plantat in visul cu ochii deschisi.