x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Wikileaks şi severinii americanilor

Wikileaks şi severinii americanilor

de Miruna Munteanu    |    04 Apr 2011   •   20:02

În 2005, ambasadorul Nicholas Taubman îşi informa superiorii că se pregăteşte să atace în Parlament restricţiile cu privire la organismele modificate genetic.

Adrian Severin are toate motivele să se simtă nedreptăţit: faptele pentru care a fost pus la zidul infamiei nu sunt câtuşi de puţin neobişnuite pentru scena politică românească. O demonstrează câteva telegrame ale Ambasadei SUA de la Bucureşti, care documentează campania americană pentru introducerea în România a culturilor modificate genetic – drastic interzise în Uniunea Europeană.

Cu toate că subiectul era tabu la Bruxelles, iar aderarea fusese declarată prioritate naţională, s-au găsit destui politicieni dispuşi să facă un joc dublu. Să promoveze nu in­te­re­se­le unei firme fictive de lobby, ci pe cele ale unei puteri străine. În 2005, ambasadorul Nicholas Taubman îşi informa superiorii că se pre­găteşte să atace în Parlament res­tricţiile cu pri­vire la organismele mo­di­fi­cate ge­ne­tic (OMG), recent introduse de Gu­vernul Tăriceanu. Cum pu­tea Taubman să influenţeze de­ci­zi­i­le ale­şi­lor naţiunii române? Explica chiar el: "prin doi influenţi par­la­mentari pro-OMG aflaţi în re­laţie strânsă cu am­basada". Unul dintre aceş­tia era chiar nominalizat: Va­le­riu Tabără, la acea oră şeful Co­mi­si­ei pentru agri­cul­tură din Camera De­pu­taţilor. As­tăzi, ministrul Agriculturii.

Spre deosebire de cazul Severin, nu avem nici o înregistrare cu Valeriu Tabără negociindu-şi vreun contract de "consultanţă" suspect. El nu e filmat. Dar a semnat. Nu cu ambasada, ci direct cu firma americană Monsanto, lider mondial în domeniul biotehnologiilor agricole.

Deşi au trecut trei ani de la adera­re şi Europa este la fel de pornită îm­po­­triva a ceea ce englezii numesc "frankenfood", ministrul Tabără a ră­­­mas un "sincer" susţinător al cultu­ri­­lor modificate genetic. Pentru ele ple­­­dează frenetic şi secretarul de Stat Adrian Rădulescu, alt nominalizat PDL pentru portofoliul de la Agricul­tu­­ră. Zilele trecute, el şi-a exhibat fă­ră rezerve parti-pris-urile, în direct la postul public de televiziune. Vor­bind ca un lobbist (inabil şi excesiv) al Monsanto, nu ca un demnitar al statului roman.

"În câţiva ani, când o să ajungem să mâncăm pământ, nu o să mai fa­cem mofturi la culturile modificate ge­ne­tic!" Măcar pentru această afir­ma­ţie halucinantă, Adrian Rădulescu ar trebui să-şi dea imediat demisia. În fostul "grânar al Europei", un înalt responsabil cu agricultura ne anunţă senin că vom muri de foame. Probabil că are dreptate, dacă soarta acestui domeniu (identificat drept priori­tar în toate campaniile electorale) va fi în continuare lăsată pe mâna unora ca el. Se vede însă că tânguielile pre­şe­din­telui Băsescu după parfumul ro­şi­i­lor de-altă dată nu au fost decât încă un exerciţiu de demagogie. Se­lec­ţia cadrelor pentru agricultură de­mons­trează alte priorităţi.

×