În 2005, ambasadorul Nicholas Taubman îşi informa superiorii că se pregăteşte să atace în Parlament restricţiile cu privire la organismele modificate genetic.
Adrian Severin are toate motivele să se simtă nedreptăţit: faptele pentru care a fost pus la zidul infamiei nu sunt câtuşi de puţin neobişnuite pentru scena politică românească. O demonstrează câteva telegrame ale Ambasadei SUA de la Bucureşti, care documentează campania americană pentru introducerea în România a culturilor modificate genetic – drastic interzise în Uniunea Europeană.
Cu toate că subiectul era tabu la Bruxelles, iar aderarea fusese declarată prioritate naţională, s-au găsit destui politicieni dispuşi să facă un joc dublu. Să promoveze nu interesele unei firme fictive de lobby, ci pe cele ale unei puteri străine. În 2005, ambasadorul Nicholas Taubman îşi informa superiorii că se pregăteşte să atace în Parlament restricţiile cu privire la organismele modificate genetic (OMG), recent introduse de Guvernul Tăriceanu. Cum putea Taubman să influenţeze deciziile aleşilor naţiunii române? Explica chiar el: "prin doi influenţi parlamentari pro-OMG aflaţi în relaţie strânsă cu ambasada". Unul dintre aceştia era chiar nominalizat: Valeriu Tabără, la acea oră şeful Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor. Astăzi, ministrul Agriculturii.
Spre deosebire de cazul Severin, nu avem nici o înregistrare cu Valeriu Tabără negociindu-şi vreun contract de "consultanţă" suspect. El nu e filmat. Dar a semnat. Nu cu ambasada, ci direct cu firma americană Monsanto, lider mondial în domeniul biotehnologiilor agricole.
Deşi au trecut trei ani de la aderare şi Europa este la fel de pornită împotriva a ceea ce englezii numesc "frankenfood", ministrul Tabără a rămas un "sincer" susţinător al culturilor modificate genetic. Pentru ele pledează frenetic şi secretarul de Stat Adrian Rădulescu, alt nominalizat PDL pentru portofoliul de la Agricultură. Zilele trecute, el şi-a exhibat fără rezerve parti-pris-urile, în direct la postul public de televiziune. Vorbind ca un lobbist (inabil şi excesiv) al Monsanto, nu ca un demnitar al statului roman.
"În câţiva ani, când o să ajungem să mâncăm pământ, nu o să mai facem mofturi la culturile modificate genetic!" Măcar pentru această afirmaţie halucinantă, Adrian Rădulescu ar trebui să-şi dea imediat demisia. În fostul "grânar al Europei", un înalt responsabil cu agricultura ne anunţă senin că vom muri de foame. Probabil că are dreptate, dacă soarta acestui domeniu (identificat drept prioritar în toate campaniile electorale) va fi în continuare lăsată pe mâna unora ca el. Se vede însă că tânguielile preşedintelui Băsescu după parfumul roşiilor de-altă dată nu au fost decât încă un exerciţiu de demagogie. Selecţia cadrelor pentru agricultură demonstrează alte priorităţi.