x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Zile de graţie, zile de greaţă

Zile de graţie, zile de greaţă

de Dan Dumitrescu    |    20 Apr 2010   •   00:00

Lucian Bute şi handbalistele de la Oltchim au măcelărit tristeţile şi deznădejdile care ne împovărează traiul în nişte vremi de tot rahatul. Lucian Bute şi handbalistele de la Oltchim ne-au oferit duminică atâta bucurie câtă nu putem duce, dar, mai ales, câtă nu merităm de nici un fel. Pentru că noi n-am fost capabili să-i îndatorăm cu nimic pe făptaşii acestor remarcabile performanţe sportive. Lucian Bute şi-a construit cariera în pribegie, aşa cum de altfel s-a întâmplat şi cu Mihai Leu sau Leonard Doroftei.

Nici Radu Voina şi handbalistele de la Oltchim nu s-au înălţat pe apăsarea în vreun fel a avuţiei slinoase de partid şi de stat. Meritul existenţei unei astfel de echipe aparţine exclusiv unor gospodari locali pe care duminică televiziunile abia de i-au găsit prin tribunele deloc oficiale ale sălii din Rm. Vâlcea.

Bucuriile se consumă repede. Şi, din păcate, nu se prelungesc decât arareori cu gesturi de recunoştinţă. Zilele de graţie, aşa cum a fost cea de duminică, sunt separate între ele de lungi perioade de timp, de o lungă înşiruire a zilelor de greaţă. Succesele care generează acum trăiri euforice ar trebui urmate, în viitorul apropiat, de nişte acţiuni concrete care vor examina bunul-simţ al românilor. Sunt curios cum vor trece vremelnicii noştri conducători un asemenea examen.

Lucian Bute şi-a pus în joc pentru a cincea oară titlul mondial - versiunea IBF - pe care îl deţine de doi ani şi jumătate. La Centre Bell, totul a fost în regulă. Lucian şi-a făcut meciul scurt, trimiţându-l în visare pe Edison Miranda pe parcusul celei de-a treia reprize. Victoria este importantă în sine, dar mai reprezintă şi îndeplinirea unei condiţii obligatorii în vederea unui alt meci pe care Lucian Bute ar dori să îl susţină în vederea unificării centurilor. Rudel Obreja a declarat că va face tot ce-i stă în pu-tinţă pentru a organiza marele eveniment la Bucureşti.

Intenţia este generoasă. Numai că împlinirea acestui vis presupune o reţetă financiară care se ridică la vreo trei milioane şi jumătate de euro. Sunt curios să aflu dacă Rudel Obreja va fi sprijinit în acest demers menit să repatrieze orgoliul unor români de toată isprava. Mă tem că va fi greu. Şi sunt sceptic. Nesimţirea atârnătorilor bugetari de la TVR care n-au preluat nici măcar meciul lui Bute mă pune pe gânduri.

Handbalistele de la Oltchim s-au calificat în finala Ligii Campionilor, finală în care o vor întâlni pe deţinătoarea trofeului. Şi această performanţă este însă acompaniată de o mare nedreptate. Vâlcencele vor trebui să dispute ambele manşe ale finalei în deplasare.

Pentru că la Rm. Vâlcea s-a construit o mare performanţă, dar nu şi o sală de sport capabilă să facă faţă rigorilor europene. Emeric Ienei declara că, dacă un singur procent din ce se fură în România ar fi alocat sportului, ar fi minunat. Al dracului şi Ienei ăsta. Ce tupeu are când visează sportul atât de bogat! Bine că nu l-a auzit Boc. Micul ministreţ care la Vâlcea cerşea afişare propagandistică contra unui buchet de flori.

×
Subiecte în articol: editorial