x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ziua Marii Crapelnite?!

Ziua Marii Crapelnite?!

de Ion Cristoiu    |    05 Dec 2006   •   00:00
Ziua Marii Crapelnite?!

Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei a stat si in acest an sub semnul sintezei unice dintre Eugen Ionescu si Caragiale. Absurdul feroce si-a dat mana cu comicul gras pentru a da nastere unei atmosfere unice in lume. Fapt absolut explicabil. Numai in Romania regimului Basescu se poate desfasura cu surlele si trambitele mediatice de rigoare o ancheta penala de spionaj si tradare la nivel inalt cu o luna inainte de admiterea in Uniunea Europeana. Numai in Romania regimului Basescu centrul Capitalei poate fi aruncat o ora in intuneric, pentru ca luminile de Anul Nou, izbucnite din intrerupatorul festiv, sa para mai sarbatoresti decat sunt in realitate.

Care lumini au fost impartite in doua: o parte albastra, pentru a semnala apartenenta Bucurestilor la Uniunea Europeana, si o parte cacanie, pentru a convinge ca Bucurestii sunt totusi ai Romaniei. Amestecul unic in felul sau de sarmale, depuneri de coroane, tricoloruri de buzunar, imbulzeli, slujbe religioase si cantari gen Noi suntem romani! si Hai, lelito-n deal la vie! a fost spart de huruitul tancurilor si avioanelor convocate la cea mai mare parada militara din 1990 incoace.

De ce a fost nevoie de o asemenea desfasurare de forte cazone, cerand cheltuieli iresponsabile intr-o tara cu scoli ai caror elevi isi fac nevoile in tufisuri? - iata o intrebare legitimata de un adevar: Romania se pregateste sa intre oficial in Uniunea Europeana, si nu intr-un conflict deopotriva militar si sangeros. Singurul raspuns adecvat trimite la Traian Basescu: Se da de ceasul mortii dupa tot ce-i intretine iluzia ca e Maresal, si nu maior: parazi militare grandioase, lovituri de teatru ale Serviciilor Secrete, sedinte extraordinare ale CSAT, arestari cu trupe antitero mascate, procese care au loc in miez de noapte, ministri, politicieni, oameni de afaceri, jurnalisti filati si filmati, interceptati si ascultati de dimineata pana seara.

Fericit ca tara i-a facut pe plac si i-a cumparat o parada militara dihai, Traian Basescu a facut efortul de a se scula de dimineata pentru a raspunde intrebarilor din cadrul emisiunii Apel matinal. Trec peste anuntul potrivit caruia "este ultima zi nationala pe care o sarbatorim in afara Uniunii Europene". Domnul presedinte nu s-a dovedit aici deloc original. De catva timp, fatucele, gugustiucii si bucataresele din presa trudesc din greu la transformarea tuturor fleacurilor in evenimente gen: ultimul si ultima in afara Uniunii Europene. Ultimul Sfantul Andrei in afara Uniunii Europene, ultimul Craciun, ultimul buget si ultimul sifilis, ultima sedinta de guvern si ultima ciorba de potroace.

Dupa care va veni randul prefacerii fleacurilor in evenimente genul primul si prima in Uniunea Europeana: primul Sfantul Ion in Uniunea Europeana, primul nou-nascut, primul pahar de sampanie si primul furt de buzunare, prima sedinta de guvern si prima bataie administrata nevestei. Astept cu legitima curiozitate iarmarocul dedicat primului nascut dupa ora 12 a noptii dintre 31 decembrie 2006 si 1 ianuarie 2007. Il va boteza Traian Basescu sau Calin Popescu Tariceanu? Ii vor spune Europenelu (daca va fi baiat) sau Europenita (daca va fi fata)? As vrea sa ma opresc asupra tentativei lui Traian Basescu de a seca ziua de 1 Decembrie de colosala sa semnificatie istorica: Ziua Marii Uniri.

In interviu, domnia sa a pledat pentru mutarea locului central de pana acum al sarbatoririi de la Alba-Iulia la Bucuresti si pentru eliminarea atmosferei de solemnitate in favoarea atmosferei de bairam. " - Sa mergem cu totii diseara la un vin fiert si la celelalte bucate pregatite traditional de Ziua Nationala" - i-a iesit in intampinare reporterul.
" - Da’ parca as zice ca nu e neaparat obligatoriu sa asteptam seara" - l-a pus la punct Traian Basescu.
Altfel spus, sa transformam Ziua Nationala a Romaniei dintr-un moment de a cinsti cat de cat trecutul, de a reaminti unei tinere generatii drogate si manelizate ca au fost in istoria acestei tari si oameni care au facut si altceva decat sa bea, sa manance, sa calareasca si sa asude dand din fund prin discoteci in Ziua Marii Crapelnite!

P.S. Din cate se vede, n-am scris nimic despre criza politica despre care au turuit ieri toate radiourile si televiziunile. Motivul? Nu exista nici o criza politica! Vine Craciunul! Atentie la sarmale!
×
Subiecte în articol: basescu editorial uniunea europeana