x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 40 de miliardari americani îşi donează jumătate din averi în scopuri caritabile

40 de miliardari americani îşi donează jumătate din averi în scopuri caritabile

05 Aug 2010   •   00:00

40 de miliardari americani şi familiile lor s-au angajat miercuri să doneze jumătate din avere unor organizaţii de caritate, în cadrul unei iniţiative lansate de Bill Gates şi Warren Buffet, informează publicaţia Le Point, citată de Agerpres.



Cofondatorul CNN, Ted Turner, primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, cofondatorul Oracle, Larry Ellison, şi regizorul George Lucas fac parte din grupul de persoane foarte bogate care au fost convinse de creatorul Microsoft şi de celebrul finanţist din fruntea holdingului Berkshire Hathaway să-i ajute pe alţii cu banii lor.

"Nu suntem decât la început, dar răspunsul este deja extrordinar", a spus Buffet, chiar dacă, potrivit organizatorilor, n-a fost semnat niciun contract, ci este vorba doar de promisiuni. La jumătatea lunii iunie, Gates şi Buffet şi-au anunţat intenţia de a-şi convinge colegii milionari şi miliardari să facă dovadă de generozitate. După modelul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, care alocă milioane de dolari luptei împotriva bolilor din ţările sărace, nu se specifică vreo cauză deosebită, fiind în schimb o declaraţie de principiu.

Potrivit revistei Forbes, cei doi ocupă locurile doi şi respectiv trei în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume. Buffet, 79 de ani, a cărui avere este estimată la 47 miliarde de dolari, a promis să doneze 99% din tot ce deţine unor acţiuni caritabile. El a spus că doreşte să impulsioneze oamenii bogaţi să facă mai multe acte filantropice. "Sperăm ca America, care este deja cea mai generoasă societate de pe Pământ, să devină şi mai generoasă cu timpul", a afirmat Buffet, citat de Guardian. Pentru a încuraja spiritul de echipă, el prevede întâlniri cu "colegii" săi milionari şi miliardari, la care să vină 15-20 de persoane, începând din această toamnă.

Sumele implicate sunt enorme. Printre cei care au acceptat să doneze bani pentru acţiuni caritabile se numără şeful Oracle, Larry Ellison, a cărui avere este estimată de revista Forbes la 28 miliarde de dolari, bancherul David Rockefeller (2,2 miliarde), omul de afaceri din domeniul petrolului Boone Pickens (1,1 miliarde) şi omul de afaceri Pete Peterson (2 miliarde). Lista de donatori îi mai cuprinde pe antreprenorul media Barry Diller, împreună cu soţia sa, creatoarea de modă Diane von Furstenberg, un fost director al Citigroup, Sandy Weill, ca şi personalităţi de pe Wall Street, ca David Rubenstein, cofondator al grupului Carlyle, mai scrie Guardian.

"Dacă îţi pasă cu adevărat de familia ta, este mai bine să încerci să îmbunătăţeşti lucrurile în lume, pentru copiii şi nepoţii tăi, mai curând decât să le dai banii numai lor", spune Bloomberg, ale cărui acţiuni caritabile vizează campanii anti-fumat şi pentru siguranţa rutieră.

Există totuşi şi absenţe notabile de pe lista cu angajamente. Patru din primii zece cei mai bogaţi oameni din America sunt membri ai dinastiei Walton, fondatoarea reţelei de magazine Walmart, însă niciunul nu face parte din grupul celor dispuşi să doneze din propria avere pentru acţiuni de binefacere. Mai lipsesc fondatorii Google, Serghei Brin şi Larry Page, a căror avere din publicitate şi internet se cifrează la 30 de miliarde de dolari, încheie Guardian.

×
Subiecte în articol: lumea