Zeci de mii de credincioşi romano-catolici au urcat, sîmbătă, pe muntele Şumuleul Mic, în cel de-al 441-lea pelerinaj din istoria Şumuleului, manifestare cotată drept una dintre cele mai ample ale lumii catolice din Europa Centrală şi de sud-est, transmite corespondentul Mediafax.
Zeci de mii de credincioşi romano-catolici au urcat, sîmbătă, pe muntele Şumuleul Mic, în cel de-al 441-lea pelerinaj din istoria Şumuleului, manifestare cotată drept una dintre cele mai ample ale lumii catolice din Europa Centrală şi de sud-est, transmite corespondentul Mediafax.
TRADIŢIE. Încă din secolul al XV-lea credincioşii catolici au început să se adune la Şumuleu, cu ocazia sărbătorilor Sfintei Fecioare Maria. Cel mai important moment al pelerinajului îl reprezintă anul 1567, cînd principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioşilor catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin religia unitariană. Adunaţi sub conducerea preotului Istvan din Joseni, credincioşii au pornit spre Harghita pentru a înfrunta armata principelui. În acest timp, cei rămaşi acasă, femeile, bătrînii şi copiii, s-au adăpostit în biserică şi s-au rugat Fecioarei Maria să-i ajute în apărarea credinţei. După respingerea atacului, soldat cu victoria catolicilor, împodobindu-şi steagurile de luptă cu ramuri de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu pentru a mulţumi Fecioarei pentru obţinerea victoriei.
În memoria acestui eveniment istoric, în sîmbăta Rusaliilor, credincioşii înconjoară, în pelerinaj, an de an, muntele Şumuleul Mic, considerat locul sfînt şi - totodată cel mai estic din lume - în care oameni din toate colţurile mapamondului vin să sărbătorească Rusaliile catolice.
PARTICIPARE NUMEROASA. Peste 80.000 de pelerini au ajuns pe platoul tradiţional al liturghiei de Rusalii, altarul Hármashalom, aflat pe muntele Şumuleul Mic, în timp ce alte zeci de mii au umplut până la refuz traseul principal şi drumurile laterale care urcă spre altar.
Potrivit tradiţiei, înainte de a urca dealul, pelerinii s-au închinat la statuia Fecioarei Maria aflată în Biserica Franciscană de la Şumuleu, considerată făcătoare de minuni, rugîndu-se pentru sănătate, belşug, noroc şi pace în toată lumea.
În jurul orei 11.00, din catedrală a fost scos steagul sfânt al Şumuleului, "Labarumul", purtat de cel mai merituos elev al Colegiului romano-catolic "Segitő Mária" din Miercurea Ciuc. Procesiunea, avîndu-i în frunte pe preoţi şi pe purtătorul labarumului, a pornit către altarul de lîngă capela Salvator, punctul terminus al pelerinajului.
Cei mai credincioşi s-au încumetat să urce dealul care începe de la marea Catedrală Franciscană, pe coasta abruptă care o leagă de capela Salvator, urmînd traseul denumit "Drumul Crucii" sau "Dealul Golgotei", marcat de 14 cruci, simbolizînd tot atîtea locuri de oprire ale Mîntuitorului.
CREDINŢA. Indiferent dacă l-au urcat în picioare sau tîrîndu-se pe genunchi şi pe coate, credincioşii s-au oprit la fiecare cruce, unde au spus rugăciuni, au cîntat psalmi sau au recitat pasaje din Rozariu. Slujba a fost oficiată de episcopul romano-catolic de Satu Mare, Jenő Schönberger, şi de alţi înalţi prelaţi din ţară şi din străinătate.
Liturghia de Rusalii de la Şumuleul Mic a fost deschisă de IPS Jakubinyi Gyorgy, care a spus că l-a invitat şi pe Papa Benedict al XVI-lea, alături de mulţi înalţi prelaţi din ţară şi din afara ganiţelor, la comemorarea de anul viitor.