Potrivit unui studiu publicat în revista Science, foioasele folosesc un mecanism celular elaborat, ce provoacă, toamna, desprinderea frunzelor, asimilate unor "celule solare",vara , dar inutile iarna.
Fiecare frunză are un strat special numit de cercetători "zonă de extirpare". Toamna, celulele din acest strat încep să se umfle, încetinind transportul substanţelor nutritive primite de la trunchi, până când această zonă este izolată total printr-o linie de demarcaţie, de unde se va desprinde frunza de creangă. Un alt strat, protector, "vindecă" rana, prevenind evaporarea apei şi impiedicând intrarea gândacilor, arata studiul, realizat de cercetătorii de la Imperial College din Londra.
Descoperirea urmează unui alt studiu ce explică formarea culorile frunzişului toamna. Se pare că frunzele devin galbene odată ce pierd clorofila, care generează energie, dar noua culoare atrage gândacii, ca urmare anumite specii de arbori produc un pigment roşu pentru a se proteja de insecte.
"Daca riscul de atac din partea insectelor este mare, provocând copacului pierderi mai mari decât cele de producere a pigmentului roşu, toamna, arborele va avea mai multe beneficii dacă îşi "înroşeste" frunzişul. Dacă acest risc este mic, copacul poate rămâne galben", a spus profesorul Thomas Döring, unul dintre autorii studiului.