x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Abraham Lincoln se vinde bine. Trei milioane de dolari pentru un manuscris

Abraham Lincoln se vinde bine. Trei milioane de dolari pentru un manuscris

13 Feb 2009   •   00:00

Un manuscris care a aparţinut lui Abraham Lincoln a fost adjudecat pentru suma de 3,4 milioane de dolari, la o licitaţie care a avut loc, joi, la New York, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea preşedintelui american care a abolit sclavia, informează AFP.



Suma constituie un record pentru un discurs al lui Lincoln, precizează casa de licitaţie Christie's, care a organizat evenimentul. Recordul precedent a fost atins în 2002, de manuscrisul unui discurs care a fost vândut pentru suma de 3 milioane de dolari. Manuscrisul care a fost scos la vânzare joi este cel al unui discurs susţinut pe 10 noiembre 1864, de la o fereastră a Casei Albe.

Documentul de patru pagini s-a aflat, din 1928, în posesia unei biblioteci dintr-un sat din statul New York. Instituţia a scos documentul la licitaţie pentru că avea nevoie de bani pentru restaurarea sediului. Actualul preşedinte al SUA, Barack Obama, este un mare admirator al lui Abraham Lincoln, care a fost al 16-lea preşedinte al Americii şi a fost ales al statului Illinois, la fel ca şi el. "Licitaţia reflectă interesul imens pe care americanii îl au pentru Lincoln, care rămâne, pentru majoritatea dintre ei, cel mai admirabil dintre preşedinţi", a declarat Christopher Coover, de la casa de licitaţie Christie's. "Este profund respectat pentru că a unit statele americane după războiul de secesiune şi pentru că a abolit sclavia", a adăugat acesta.

×
Subiecte în articol: lumea