x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Accident aviatic / Pasagerii aeronavei prăbuşite in munţii Căpăţănii descarceraţi

Accident aviatic / Pasagerii aeronavei prăbuşite in munţii Căpăţănii descarceraţi

de Ovidiu Ciutescu    |    Ramona Draghici    |    26 Sep 2007   •   00:00
Accident aviatic / Pasagerii aeronavei prăbuşite in munţii Căpăţănii descarceraţi
Sursa foto: Alex Botusan/

Avionul s-a prabusit in dupa amiaza zilei de marti, in jurul orelor 16.00. Echipa Jurnalului National a ajuns prima din randul presei la locul accidentului, in jurul orelor 17.30.
• Fotoreportaj exclusiv de la faţa locului

Avionul s-a prabusit in dupa amiaza zilei de marti, in jurul orelor 16.00. Echipa Jurnalului National a ajuns prima din randul presei la locul accidentului, in jurul orelor 17.30.

Eram in drumul dinspre comuna Vaideeni, spre Horezu, cand am vazut o coloana de masini, salvari, politie, jandarmerie, care trecea cu viteza, avand girofarele aprinse.

Imediat am aflat ca este vorba despre un accident aviatic. Impreuna cu un echipaj al politiei am plecat spre locul unde s=a produs accidentul. Dat fiind faptul ca drumul este foarte dificil, accesul echipelor de salvare s=a facut foarte greu, in jurul orelor 21.00, in momentul in care am parasit noi zona, abia reusisera sa ajunga salvarile.

Avionul apartinea unei companii austriece, era unul de agrement, cu trei pasageri la bord, toti decedati. Decolarea s-a facut din Craiova. Accesul exact la locul unde a cazut aparatul s-a facut, de asemenea, cu dificultate, zona fiind extrem de abrupta si imposibil de strabatut cu masina.

Dupa orele 22.00, politia incerca sa faca un raport al evenimentului, cadavrele nefiind inca scoase pana in acel moment, pentru ca se astepta sosirea procurorului si a ecchipajului complet de medici.

  • Ramona Draghici

Cele trei victime - doi cetăţeni austrieci şi un romăn - ale accidentului aviatic produs marţi după-amiază in munţii Căpăţănii, judeţul Vălcea au fost scoase, miercuri, dintre fiarele contorsionate ale avionului şi vor fi transportate la morga Spitalului din Horezu.

ACŢIUNE. O echipă mixtă de descarcerare a Inspectoratului de Urgenţă Vălcea şi ai Autorităţii Aeronautice a inceput, miercuri, in jurul orei 11.15, operaţiunile de descarcerare a celor trei persoane care au murit in urma accidentului aviatic produs marţi in Munţii Căpăţănii, judeţul Vălcea. Operaţiunile de scoatere a trupurilor celor trei persoane aflate in avionul de mici dimensiuni care s-a prăbuşit, marţi după-amiază, in munţii Căpăţănii, au fost sistate miercuri miercuri noaptea, echipele de descarcerare neputănd interveni cu aparatura specifică din cauza pericolului unei explozii. Un avion de mici dimensiuni cu trei persoane la bord s-a prăbuşit, marţi după-amiază, in zona comunei vălcene Vaideeni, in zona Vărfului Milescu, de la Izvorul Cernei, din Munţii Căpăţănii. La bordul avionului se aflau trei persoane, doi cetăţeni austrieci şi un romăn, care plecaseră cu instrumente specifice in Munţii Căpăţănii de pe aeroportul din Craiova pentru a face măsurători fotometrice. Mircea Lera, şeful Salvamont Vălcea, a declarat că avionul nu a explodat, iar moartea celor trei a fost provocată in urma prăbuşirii avionului in pădure, printre copaci.

RISCURI. Operaţiunile de scoatere a trupurilor celor trei persoane aflate in avionul de mici dimensiuni care s-a prăbuşit, marţi după-amiază, in munţii Căpăţănii, au fost sistate miercuri miercuri noaptea, echipele de descarcerare neputănd interveni cu aparatura specifică din cauza pericolului unei explozii. "Am fost informaţi că in zonă miroase incă a akerosen şi nu ştim deocamdată dacă vom interveni prin mijlocae clasice sau va trebui să găsim o altă soluţie. Echipa de descarcerare se află in drum spre locul accidentului şivor ajunge in maximum 30 de minute. Cănd va ajunge la faţa locului, se va decide cum va fi mai bine să se intervină in condiţii de securitate pentru descarcerarea victimelor. Estimez că operaţiunile vor dura mai mult de oră", a declarat Cristian Turcu, purtătorul de cuvănt al Jandarmeriei Vălcea. Operaţiunile de scoatere a trupurilor celor trei persoane aflate in avionul de mici dimensiuni care s-a prăbuşit, marţi după-amiază, in munţii Căpăţănii, au fost amănate pentru miercuri dimineaţă, echipele de descarcerare neputănd interveni marţi cu aparatura specifică din cauza pericolului unei explozii.

INCERCARE. Echipele de salvare au coborăt după miezul nopţii de la locul accidentului, după ce timp de mai multe ore au incercat să scoată dintre fiarele contorsionate trupurile celor trei victime decedate in urma prăbuşirii avionului. Este vorba de trei persoane, doi cetăţeni austrieci şi un romăn, care plecaseră marţi după-amiază in zona comunei Vaideeni, in Munţii Căpăţănii, pentru operaţiuni de fotometrie. Victimele nu au putut fi descarcerate, autorităţile aflate la faţa locului decizănd, din cauza mirosului puternic de combustibil şi a lipsei de vizibilitate pe timpul nopţii, că operaţiunile trebuie amănate pănă dimineaţă. Căţiva jandarmi au rămas in noaptea de marţi spre miercuri la locul tragediei.

SPECULAŢII ELIMINATE. Mircea Lera, şeful Salvamont Vălcea, a declarat că a ajuns la faţa locului accidentului impreună cu jandarmii şi i-au găsit pe toţi cei trei bărbaţi aflaţi in avionul prăbuşit decedaţi. "Din păcate, nu am putut face nimic pentru ocupanţii avionului. Vom transporta trupurile celor trei victime pănă la baza muntelui in comuna Vaideeni, iar de acolo la Serviciul medico-legal Rămnicu Vălcea", a declarat şeful Salvamont Vălcea. Mircea Lera a mai precizat că avionul nu a explodat, iar moartea celor trei a fost provocată in urma prăbuşirii avionului in pădure, printre copaci. Şeful Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru, a eliminat speculaţiile aspura echipajului avionului, afirmănd că cele trei persoane victime ale accidentului petrecut in Munţii Căpăţănii sunt doi cetăţeni austrieci şi un romăn care plecaseră de pe aeroport la ora 14.30 pentru a face măsurători fotometrice pentru o firmă din Bucureşti, acesta fiind al doilea zbor in ziua de marţi. Avionul era de tip Diamond Aircraft, cu patru locuri. Directorul aeroportului a precizat că avionul, inmatriculat in Austria, se afla de luni la Craiova, fiind angajat de o firmă din Bucureşti pentru a efectua acţiuni de fotometrie. Potrivit sursei citate, in momentul prăbuşirii avionului, in aparatul de zbor se aflau trei persoane. El a precizat că in aeronavă nu se afla nicio persoană de sex feminin. "S-a speculat că in avion se afla şi o femeie. Cetăţeanul romăn avea părul lung şi era prins in coadă. Probabil că de aici s-a produs şi confuzia", a mai spus Dumitru. Aeronava, de producţie austriacă, era de mici dimensiuni, căntărind 1.800 de kilograme şi avănd două motoare. Echipe al Salvamont Vălcea şi ale jandarmeriei s-au deplasat pe jos pănă la locul accidentului, in timp ce elicopterul SMURD Tărgu Mureş s-a intors la bază intrucăt nu a reperat aparatul de zbor. Cristi Boeriu, medic şef adjunct al SMURD Tărgu Mureş, a declarat pentru Mediafax că, după ce au survolat de mai multe ori zona unde se presupune că s-a prăbuşit avionul, comandantul elicopterului a luat hotărărea, conform regulamentului, să se intoarcă la bază intrucăt se apropia apusul şi de la inălţime membrii echipajului nu au reuşit să repereze rămăşiţele aparatului de zbor prăbuşit. In această dimineaţă, in urma unui plan al lucrătorilor serviciului de descarcerare, au fost urcate la locul tragediei două generatoare de mare putere precum şi utilajele specifice descarcerărării.

  • Ovidiu CIutescu
×