Un yemenit a acuzat agenţii americani că l-au supus la diferite forme de tortură în cursul celor aproape trei ani pe care şi i-a petrecut în închisori secrete ale CIA, potrivit unei mărturii prezentate vineri de organizaţia Amnesty International, arată vz.ru
Un yemenit a acuzat agenţii americani că l-au supus la diferite forme de tortură în cursul celor aproape trei ani pe care şi i-a petrecut în închisori secrete ale CIA, potrivit unei mărturii prezentate vineri de organizaţia Amnesty International, arată vz.ru.TORTURĂ CUMPLITĂ. Khaled Abdou Ahmed Saleh al-Maqtari, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat de militarii americani la Falluja, în Irak, în ianuarie 2004, împreună cu alte 60 de persoane, potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la Londra. El a fost transferat apoi în închisoarea irakiană Abu Ghraib, unde a făcut parte dintre "deţinuţii-fantomă". Al-Maqtari a descris pentru Amnesty violenţele, privările de somn, poziţiile de stres, şedinţele de intimidare cu câini, hipotermiile provocate şi alte forme de tortură la care a fost supus. Khaled a povestit că la un moment dat a fost bătut de trei persoane într-o cameră mică, a fost obligat că stea în picioare, dezbrăcat, pe un scaun, în faţa unei instalaţii de climatizare puternice, cu o ladă plină de sticle cu apă în mâini. Potrivit mărturiilor sale, a fost scufundat în mod frecvent în apă rece, ceea ce îl făcea să tremure atât de tare încât abia putea să stea în picioare. Anchetatorii îl legau cu capul în jos, cu mâinile prinse cu cătuşe la spate, şi foloseau un sistem de scripeţi pentru a-l scufunda şi ridica din apă. După nouă zile de interogatorii la Abu Ghraib, Al-Maqtari a fost transferat apoi în Afganistan, la bordul unui zbor secret al CIA, potrivit Amnesty International, care asigură că a descoperit urmele unui plan de zbor care se potriveşte cu declaraţiile yemenitului. Acolo, prizonierul a fost supus şi altor rele tratamente: izolare, privare de somn, expunere la frig sau la căldură, purtarea prelungită de lanţuri, pierderea simţurilor provocată de lumină sau de zgomote.
ADUS ÎN EST. La sfârşitul lunii aprilie 2004, Al-Maqtari au fost transferat către o altă închisoare secretă a CIA, posibil în Europa de Est, potrivit Amnesty. Acolo a fost deţinut timp de 28 de luni, înainte de a fi trimis înapoi în Yemen unde a rămas în detenţie până în mai 2007. "În niciun moment din cele 32 de luni de detenţie a lui Khaled al-Maqtari nu i s-a spus unde este şi nici de ce", a declarat Anne Fitzgerald, consilier special al organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului. "Nu a avut acces nici la avocaţi, nici la familia sa, nici la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, la nimeni altcineva cu excepţia personalului implicat în interogatoriile sale, detenţie şi transfer. Este, în mod clar, o încălcare a obligaţiilor internaţionale din partea Statelor Unite", a afirmat ea. Amnesty spune că al-Maqtari a rămas cu sechele fizice şi emoţionale şi "a expectorat în continuu mucus şi sânge" pe durata intervievării sale de către cercetătorul organizaţiei. Amnesty cere Statelor Unite să investigheze acuzaţiile yemenitului, să-şi asume responsabilitatea şi să-l despăgubească. Preşedintele Bush a confirmat pentru prima dată în septembrie 2006 că Statele Unite au un program de închisori secrete pentru suspecţii de teorism. Washingtonul şi-a apărat această practică, spunând că mai puţin de 100 de prizonieri, inclusiv membri importanţi din al-Qaida, au fost deţinuţi în asemenea facitilităţi şi că ei au fost sursa unor informaţii vitale, în timpul interogatoriilor, care au permis autorităţilor să prevină atacuri. Bush spunea în septembrie 2006 că în aceste închisori nu se mai află niciun deţinut, după ce 14 presupuşi terorişti "valoroşi" au fost transferaţi la Guantanamo Bay. Amnesty susţine însă că programul închisorilor secrete nu a fost oprit şi că un alt "deţinut de mare valoare", Abd al-Hadi al-Iraqi, a fost transferat din custodia CIA la Guantanamo Bay chiar anul trecut.