x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Arma invizibila

Arma invizibila

09 Iun 2005   •   00:00

"...Si-i puse o manta peste umeri si Fat-Frumos se facu nevazut." In lumea basmelor intalnim adesea fenomene care inaripeaza fantezia copiilor. Dar oare numai pe a copiilor?

  • de
  • STIINTA
  • Incet, incet oamenii de stiinta s-ar putea sa demonstreze ca "Omul invizibil" nu este doar eroul unui roman SF
    Un invelis special poate reduce difuziunea luminii intr-atat, incat, intr-o gama foarte ingusta de lungime de unda, obiectul sa devina aproape invizibil, informeaza Deutsche Welle. Oamenii de stiinta sunt fascinati de aceasta idee: sa poti face in asa fel, incat un om sau un obiect sa devina invizibil. Armata a manifestat de mult un interes deosebit pentru o "camuflare" totala. Insa pana la realizarea acestei performante, ea se multumeste cu solutii partiale: de exemplu, uniforme si echipamente de camuflaj care imita prin model si culori mediul inconjurator. Electrotehnicienii americani Andrea Alu si Nader Engheta de la Universitatea Statului Pennsylvania din Philadelphia planuiesc insa o disimulare radicala, ce-i drept deocamdata intr-o lucrare teoretica.

    CONCLUZIE. Ei au ajuns la concluzia ca difuziunea luminii ar putea fi atat de mult redusa, incat obiectul sa devina aproape invizibil intr-o gama foarte ingusta de lungime de unda cu ajutorul unui invelis special. Intr-o prima etapa, metoda ar putea functiona numai pentru obiecte care au marimea lungimii de unda iradiata, in lumina vizibila, asadar numai pentru obiecte de dimensiuni microscopice. Totusi, surprinde faptul ca un invelis, care de fapt mareste sectiunea eficace de difuziune a obiectului, o poate reduce atat de drastic.

    MASCAREA. Pentru "mascare" este nevoie de materiale exotice, cu o constanta di-electrica mica sau chiar negativa. Constanta reprezinta o masura pentru modul in care un material reactioneaza la campul electric al unei unde. Invelisul trebuie sa aiba o anumita grosime, care depinde de forma obiectului; de exemplu sferica, cilindrica. Lumina difuzata a invelisului se suprapune pe lumina difuzata a obiectului, astfel incat ea dispare cu totul intr-o gama ingusta de lungime de unda, ingustimea fiind in functie de specificul materialului. In alte lungimi de unda, obiectul ramane insa vizibil.

    Constitutia "mantalei de disimulare" depinde de natura radiatiei. Pentru lumina vizibila, materialele adecvate sunt argint, aur si alte metale nobile. In cazul microundelor si al undelor radioelectrice, se recurge la asa-numitele meta-materiale, materiale artificiale realizate prin ordonarea regulata a unor sarme de metal si a unor inele metalice canelate. Cu un astfel de invelis ar trebui sa dispara de pe ecranul radarului chiar si obiecte mari.

    STIRI

    Stea cazatoare

    Una dintre camerele robotului american Spirit, aflat in misiune pe Marte, a fotografiat in premiera anul trecut o dara luminoasa pe cerul planetei rosii, datorata probabil caderii unui meteorit provenit dintr-o cometa. Desi astronomii nu sunt surprinsi de existenta fenomenului, fotografiile facute la 7 martie 2004 constituie prima observare a unei stele cazatoare pe aceasta planeta.

    Misiune pe Jupiter

    NASA a anuntat ca pregateste o noua misiune de cercetare a planetei Jupiter, misiune denumita Juno si care face parte din Programul New Frontiers. Naveta care va porni spre Jupiter va trebui sa fie gata de lansare pana la data de 30 iunie 2010. Costurile intregii misiuni au fost evaluate la suma de 700 de milioane de dolari, relateaza Rompres.

    Hormonul increderii

    S-ar putea ca visul infractorilor sa devina realitate, caci oamenii de stiinta din SUA si Elvetia au descoperit un hormon care induce increderea. Potrivit sursei citate, cercetatorii au constatat ca persoanele expuse hormonului Oxytocin sunt mult mai dornice de a intra in interactiune cu semenii, chiar daca acest lucru presupune asumarea unor riscuri. De asemenea, oamenii de stiinta au precizat ca substanta - cunoscuta si sub numele de "hormonul imbratisarii" - este eliberata atat la femei, cat si la barbati in timpul orgasmului, nivelul acesteia crescand, de pilda, in timpul unui masaj si scazand o data cu amintirea unei emotii negative.
    ×