x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Asiaticii, obligaţi să-şi caute soţii pe alte continente

Asiaticii, obligaţi să-şi caute soţii pe alte continente

26 Iul 2010   •   00:00

Numărul scăzut de femei în Asia de Est, în special în Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan îi obligă pe bărbaţi să se căsătorească cu o femeie străină. Concluzia este prezentată de un studiu privind fluxul migrator feminin de “mare amploare”, informează AFP.



“De la începutul anilor 1990, un număr tot mai mare de bărbaţi din Asia de Est îşi caută o soţie în altă ţară decât ţara lor de origine”, afirmă Daniele Bélanger, sociolog la Universitatea Western Ontario (Canada), într-un studiu publicat de Institutul Naţional Francez de Studii Demografice (INED).

În Taiwan, căsătoriile în care soţia este născută în străinătate reprezintă 15% din mariajele înregistrare pe insulă în 2009, în Coreea de Sud procentul fiind de 8%. Acest fenomen se observă în Japonia din anii 1980, dar nu este de mare anvergură (numai 5% - 6% din căsătoriile încheiate la mijlocul anilor 2000). În aceste trei ţări, citează Agerpres, noile soţii străine reprezintă “cel mai important grup de noi imigranţi”, dacă nu se iau în considerare lucrătorii migranţi care execută o muncă temporară.

Dacă bărbaţii sunt obligaţi să îşi caute soţii în străinătate înseamnă că nu găsesc în ţara lor. “Nivelul de instrucţie a crescut la femei, precum şi rata de participare a acestora pe piaţa muncii”, explică sociologul, adăugând că unele dintre acestea nu acceptă viaţa de soţie în forma ei actuală, doresc să-şi  păstreze locul de muncă şi de aceea rămân celibatare.

În ce-i priveşte pe bărbaţi, “aceştia poartă responsabilitatea continuării liniei paterne şi de aceea trebuie să dea naştere unui fiu (...) ei nu pot rămâne celibatari”, mai spune Daniele Bélanger.

Soţiile provin în general din China populară şi din Vietnam. În timp ce la început ele se căsătoreau cu bărbaţi din categoriile defavorizate şi rurale, acest tip de căsătorie s-a extins apoi la clasele medii urbane. Există chiar agenţii matrimoniale specializate în acest “business”: factura se situează între 5.000 şi 10.000 de euro pentru familia bărbatului.

În timp ce unii se tem că aceste femei ar putea deveni victime ale “traficului”, autorul afirmă că “marea majoritate a acestor femei migrante se căsătoresc de bună voie şi nu sub presiunea părinţilor, iar obiectivul lor este în acelaşi timp şi căsătoria şi migraţia”.

×
Subiecte în articol: lumea