x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Aspiraţii moldoveneşti pentru alegerile 30 noiembrie: Simplificaţi procedura pentru cetăţenia română!

Aspiraţii moldoveneşti pentru alegerile 30 noiembrie: Simplificaţi procedura pentru cetăţenia română!

de Ovidiu Ciutescu    |    26 Noi 2008   •   00:00
Aspiraţii moldoveneşti pentru alegerile 30 noiembrie: Simplificaţi procedura pentru cetăţenia română!

Viitoarele alegeri parlamentare din România sunt aprins discutate de către electoratul român de peste Prut. Conform Agerpres, românii din Moldova – în special personalităţile, spun că cel mai important lucru pe care viitorul guvern l-ar putea face pentru ei îl presupune  acordarea cetăţeniei române printr-o metodă simplificată.



Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, vorbeşte deschis depre această problemă. Cetăţean român, Chirtoacă este convins că „cetăţenia română este, practic, un drept al fiecărui locuitor din Republica, astfel că legiuitorii români care vor fi aleşi în urma scrutinului din 30 noiembrie trebuie să acorde o atenţie deosebită acestei probleme”. România ar trebui să adopte o lege prin care să fie reacordată cetăţenia română tuturor românilor din Republica Moldova şi să anuleze toate procedurile birocratice prin care oamenii trebuie să stea în rând la ghişee. “Am trecut prin asemenea situaţii, nu doresc ca să se mai repete”, a declarat Chirtoacă. Şi fostul deţinut ilegal în penitenciarele din Transnistria Alexandru Leşco consideră facilitarea căii de redobândire a cetăţeniei române drept o prioritate necesară pentru viitoarele autorităţi legislative de la Bucureşti: “Este un non-sens când românii din Republica Moldova aşteaptă ani de zile să-şi poată dobândi un drept furat. Mizăm pentru un viitor mai fericit al Republicii Moldova şi un ajutor mai mare din partea României”. Fostul deţinut din Transnistria este decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal de peste Prut, Vitalia Pavlicenco a declarat la rândul său că deţine cetăţenia română, împreună cu familia sa, din anul 1992: “Am fost mereu alături de România atunci când a aderat la NATO şi UE şi ne-am bucurat alături de toţi românii, dar nu am înţeles România când nu şi-a întors faţa spre Republica Moldova şi cei 80% din românii care locuiesc aici”. Politicianul de la Chişinău a menţionat însă că noul sistem electoral românesc reprezintă un prim pas pentru omogenizarea clasei politice de pe cele două maluri ale Prutului şi chiar dacă unul sau doi deputaţi sau senatori aleşi din partea Republicii Moldova nu vor decide prea multe, totuşi va exista o voce care va încerca să sensibilizeze clasa politică românească asupra faptului că “ Republica Moldova este o nestemată care trebuie să revină în coroana României. Atâta timp cât nu va fi rezolvată problema românilor de aici, România nu va avea pace şi linişte”, consideră Pavlicenco.  Potrivit acesteia, în primul rând trebuie să fie rezolvată problema cetăţeniei pentru locuitorii Republicii Moldova şi România trebuie să facă lobby în Uniunea Europeană pentru a se acorda dreptul la circulaţie liberă populaţiei din stânga Prutului. De asemenea, în opinia sa, este foarte mare nevoie de multe investiţii româneşti, de mai multe legături culturale. “Sper că alegerile din 2008 în România şi cele din 2009 din Republica Moldova vor instaura guvernări care vor pleda pentru o cooperare intra-românească mult mai eficientă”, a concluzionat Pavlicenco.

Jurnalistul Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat, aşteaptă ca, în urma alegerilor, în Parlamentul României să ajungă oameni care sunt mai aproape se problemele populaţiei din Republica Moldova, deoarece, spune el, de la proclamarea independenţei, niciodată românii din Republica Moldova nu au fost reprezentaţi în mod adecvat în acest for. “Toţi cei care au reuşit să ajungă acolo, nu au reuşit să promoveze niciun proiect de care ar fi avut nevoie cei din Republica Moldova”, constată Tănase. Cel mai important proiect, care, potrivit lui Alexandru Tănase, ar trebui promovat este cel de modificare a actualei legi a cetăţeniei române, care contravine Constituţiei României. Este incorect să se aplice procedura de redobândire a cetăţeniei române pentru persoanele care au pierdut-o ca rezultat al anexării teritoriului Republicii Moldova la URSS, consideră el. Trebuie să existe o procedură simplificată de restabilire a cetăţeniei române ce nu ar implica un efort financiar şi birocratic atât de mare, declară politicianul de la Chişinău, care, recent, a câştigat un dosar la CEDO împotriva Republicii Moldova, în urma adoptării de către autorităţile acesteia a unei legi prin care se impun restricţii persoanelor cu multiplă cetăţenie .Este vitală necesitatea redobândirii cetăţeniei române de către toţi descendenţii din părinţi sau bunici români, care nu s-au dezis niciodată de la cetăţenia română, consideră şi vicepreşedintele Partidului Liberal, Corina Fusu. Cetăţenia română este un drept al tuturor basarabenilor care trebuie revendicat printr-o lege care ar simplifica la maxim aceasta procedură, a declarat Fusu. Lucrul acesta, potrivit ei, ar restabili adevărul istoric pe de o parte, iar pe de altă parte, ar oferi posibilitatea românilor din Republica Moldova să se bucure de aceleaşi drepturi ca şi confraţii lor din România - dreptul la libera circulaţie în ţările UE, posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă pe cale legală, posibilitatea tinerilor de a-şi face studii în orice ţară membră a UE. “Redobândirea cetăţeniei române ne-ar apropia incontestabil de standardele şi valorile europene”, a declarat Corina Fusu.

Facilitarea redobândirii cetăţeniei române pentru cei din Republica Moldova reprezintă unul din principalele puncte din programele electorale ale tuturor candidaţilor din Colegiul uninominal 2, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

×