x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Atacurile sofisticate şi coordonate din Bombay nu par opera reţelei teroriste al-Qaida

Atacurile sofisticate şi coordonate din Bombay nu par opera reţelei teroriste al-Qaida

27 Noi 2008   •   00:00

Atacurile teroriste din Bombay par să fie sofisticate, dar încă nu există indicii care să demonstreze implicarea reţelei al-Qaida, responsabilitatea fiind asumată de o grupare islamistă practic necunoscută, Deccan Mujahedeen, explică experţi citaţi de New York Times.



Gruparea Deccan Mujahedeen a revendicat exploziile şi atacurile cu arme automate din Bombay printr-un mesaj electronic trimis presei indiene.

Însă experţii citaţi de New York Times confirmă, aproape unanim, că numele organizaţiei nu are nicio rezonanţă.

Deccan este o regiune din apropierea oraşului indian Hyderabad, iar în sens mai larg se referă la centrul şi sudul Indiei, mai precis la Platoul Deccan. Iar cuvântul "mujahedeen" (mujahedin) este noţiunea arabă pentru "combatant al Jihadului" (războiul sfânt islamic).

"Sintagma Deccan Mujahedeen este practic inexistentă", afirmă Sajjan Gohel, analist la Londra.

Specialiştii cred că, pe baza tacticilor utilizate în atacuri, grupul probabil nu are legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida, deşi afirmaţia este contestată de alţi experţi.

"Nu se ştie dacă este practic o grupare. Ar putea fi paravanul pentru altă grupare sau numele adoptat doar pentru această situaţie", explică Bruce Hoffman, profesor la Universitatea Georgetown.

Ipoteza este confirmată de un oficial indian. Sub protecţia anonimatului, acesta afirmă că numele sugerează legătura cu o grupare numită Indian Mujahedeen, implicată în seria de atentate soldate cu 200 de morţi în cursul acestui an. Un e-mail trimis la 15 septembrie conţinea un avertisment al liderilor Indian Muhajedeen în legătură cu "atentate majore" la Bombay.

"Nu există nicio legătură cu al-Qaida. Aţi văzut terorişti sinucigaşi? Nici indicii despre Lashkar-e-Taiba nu există. Ei nu iau ostatici şi nu folosesc grenade", declară Christine Fair, analist la Institutul RAND Corporation.

Hoffman este de acord că atacurile nu par a fi în stilul al-Qaida. "Însă atacurile tactice, sofisticate şi simultane par să indice o legătură cu o organizaţie mai mare", subliniază expertul.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea