x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Aţi intrat vreodată într-o cameră şi aţi uitat de ce? Iată explicaţia ştiinţifică

Aţi intrat vreodată într-o cameră şi aţi uitat de ce? Iată explicaţia ştiinţifică

29 Noi 2011   •   13:39
Aţi intrat vreodată într-o cameră şi aţi uitat de ce? Iată explicaţia ştiinţifică

Vi s-a intamplat vreodata sa intrati intr-o camera si sa uitati ce cautati acolo? Nu e vorba de zapaceala, este doar un fenomen care tine de felul in care creierul a invatat sa gestioneze evenimentele de zi cu zi. Un studiu recent arata ca simplul act de a intra intr-o camera si a inchide usa este suficient pentru a cauza o pauza de memorie.

"A intra sau a iesi pe o usa serveste drept o granita a evenimentelor pentru creierul uman. Mintea noastra catalogeaza usa inchisa drept incheierea unui eveniment in desfasurare. A-ti aminti evenimentul sau activitatea pe care o faceai in alta camera este apoi mai dificil pentru ca creierul a deschis un nou "fisier", odata ce usa s-a inchis, iar ceea ce faceai inainte a devenit acum o secventa de memorie care a fost deja compartimentata", explica psihologul Gabriel Radvansky, de la Universitatea Notre Dame.

Altfel spus, ca si in filme, creierul nostru percepe intrarea intr-o noua camera drept incheierea unei scene si inceperea alteia.

Radvansky a condus un experiment care sa analizeze relatia dintre memorie si diferite activitati casnice. Mai intai, Radvansky a pus un grup de voluntari sa ia un obiect de pe o masa si sa-l schimbe cu un altul de pe o alta masa plasata intr-o camera separtata.

Un al doilea grup de voluntari a efectuat aceeasi sarcina insa schimband intre ele obiecte aflate in aceeasi incapere.

Diferentele au fost enorme intre cele doua grupuri de voluntari. "In ciuda sarcinii destul de simple, oamenii erau de doua pana la trei ori mai predispusi sa uite ce au de facut, odata ce ieseau pe usa. Acest lucru sugereaza ca usile actioneaza ca niste blocaje mentale care ne impiedica sa accesam memoriile formate in alta parte", a spus Radvansky.

"Atunci cand "navigam" in lumea noastra ne confruntam cu un mediu continuu si dinamic. Pentru a procesa eficient ceea ce se intampla in acest mediu, tindem sa segmentam perceptiile pe care le avem", a mai spus Radvansky. Studiul acestuia va fi continuat de neurologi, care sunt curiosi sa afle ce zone ale creierului sunt activate atunci cand omul se confrunta cu "granitele" dintre evenimente.

Radvansky crede, insa, ca studiul i-ar putea interesa si pe arhitecti. "Cercetarile noastre i-ar putea determina sa conceapa spatiile diferit. De exemplu, sa stie unde sunt necesare usi si unde ar fi mai bine sa nu existe".

×