Cercetătorii din Marea Britanie au creat bandaje "vii", utilizate pentru a vindeca rănile sportivilor şi care au în componenţă celule stem prelevate de la pacienţii care au nevoie de aceste bandaje, informează The Sunday Times online.
Anual, 80.000 de femei şi bărbaţi din Marea Britanie suferă rupturi ale cartilajului meniscului, care acţionează ca strat de absorbire a şocului între oasele inferioare şi cele superioare ale membrului inferior. Multe dintre aceste cazuri de ruptură de menisc se înregistrează la persoane cu vârste de 20-30 de ani şi sunt de cele mai multe ori rezultatul unor entorse ale piciorului survenite în timpul joggingului, a jocurilor de fotbal sau rugby, a practicării echitaţiei sau schiului.
Pentru moment, încercările de a repara chirurgical cartilajul meniscal rupt sunt de multe ori un eşec şi pot necesita perioade îndelungate de recuperare. În plus, mulţi sportivi au optat pentru înlăturarea acestui cartilaj, însă această acţiune lasă expuse oasele în zona genunchiului şi măreşte riscul apariţiei osteoartritei.
Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au reuşit să vindece ţesutul din acest cartilaj în laborator, cu ajutorul celulelor stem prelevate din măduva osoasă a pacienţilor cu probleme de menisc. Ei au utilizat celulele pentru a acoperi o proteză cu aspect buretos fabricată din colagen şi plasat în interiorul cartilajului. În urma amplasării bandajului în interiorul cartilajului, celulele stem au acţionat şi au refăcut cartilajul rupt.
Echipa de cercetători, coordonată de Anthony Hollander, profesor de reumatologie şi ingineria ţesutului, va testa acest tratament pe o serie de pacienţi.
"Celulele stem s-au sudat pe cele două margini ale leziunii şi au acţionat în vederea reîntregirii ţesutului. Sperăm că, în cazul pacienţilor, vom putea realiza o refacere suficient de puternică a cartilajului pentru a putea vindeca rana integral", a spus Hollander.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro