x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Barometru de consumator - 9 iulie 2004

Barometru de consumator - 9 iulie 2004

09 Iul 2004   •   00:00

Castigatorul acestei saptamani, al carui premiu va fi o carte despre psihologia publicitatii, publicata in 1935 si reeditata recent la Editura Tritonic, ne-a scris sub pseudonimul Titu Sardonicus.

Nu e de mirare, avand in vedere cantitatea de acid revarsata (motivat) peste un spot publicitar adaptat. Pledoaria sa, in randurile ce urmeaza. (tania.cohn@jurnalul.ro)

O reclama care ma zgarie pe creier e cea de la Toyota Corolla. Doi vilegiaturisti dintr-o masina superba sunt tentati sa opreasca dintr-un firesc imbold umanitar (si mai ales sexual), la vederea unei fatuci-model aflata in dificultate la o margine de drum, cu o masina avand aceeasi marca. Desi incantat pentru moment, odata ajuns langa domnita - in loc sa opreasca, soferul accelereaza, lasand-o in voia sortii pe nefericita. Vazand ca stratagema nu i-a reusit, superba duduie isi smulge chipul - la propriu. Soferul ii explica copilotului: "Era o capcana. Ai vazut vreodata o Corolla stricata?" (sic!)

Asupra acestei asertiuni subtile mintea mea o ia razna. In ce consta capcana? Era frumoasa bruneta un haiduc modern? Unde putea sa ascunda vreo arma cu care sa intimideze turistii, avand in vedere tinuta extrem de sumara? Sunt multe astfel de reclame idioate care bulverseaza zilele si noptile. Multe dintre sloganele lor sunt traduse de incompetenti - lost in translation - care adauga o nota personala de idiotenie la absurdul initial.

IDEI BUNE PENTRU LA TOAMNA. Totusi, acest spot ar putea sugera idei pentru campania electorala de la toamna. Imaginati-va o masina - de marca nedefinita, dar avand caracteristici de Dacie autohtona - condusa de Basescu si avandu-l in dreapta pe Stolojan. Incearca sa-i traga pe stanga Iliescu, deghizat in democrat, dar Basescu accelereaza si-l lasa in urma, in legea lui. Iliescu isi smulge fata de democrat si apare Nastase, dezamagit si furios de rezultatul de la locale. Basescu ii spune lui Stolo, nedumeritul: "Era o capcana. Ai vazut vreodata un PSD-ist sa-i pese de tara?" O astfel de reclama mi-ar placea sa vad si niciodata nu m-as satura de ea. Puteti spune ca sunt partinic - dar am luat intotdeauna partea ratiunii si i-am detestat pe incompetenti - fie ei la guvernare sau nu.

×
Subiecte în articol: sufletul comertului