x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Băsescu către Tăriceanu - Remaniere extremă urgenţă!

Băsescu către Tăriceanu - Remaniere extremă urgenţă!

de Jurnalul National    |    07 Dec 2007   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Călin Popescu Tăriceanu, intr-o scrisoare datată 29 noiembrie, să ii remanieze de urgenţă pe miniştrii Justiţiei şi Muncii, liberalii Tudor Chiuariu şi, respectiv, Paul Păcuraru, faţă de care se ceruse inceperea urmăririi penale,,după cum dezvăluia ziarul nostru in 28 noiembrie a.c.



Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Călin Popescu Tăriceanu, intr-o scrisoare datată 29 noiembrie, să ii remanieze de urgenţă pe miniştrii Justiţiei şi Muncii, liberalii Tudor Chiuariu şi, respectiv, Paul Păcuraru, faţă de care se ceruse inceperea urmăririi penale,,după cum dezvăluia ziarul nostru in 28 noiembrie a.c.


Prezentăm integral scrisoarea adresată premierului de către de şeful statului.

Stimate Domnule Prim-Ministru,
Din momentul in care v-am insărcinat cu formarea unui guvern, aţi condus două echipe de miniştri. In această perioadă, cinci membri ai cabinetelor pe care le-aţi condus fac obiectul unor cercetări in dosare penale pentru presupuse fapte de corupţie.

De asemenea, doresc să vă reamintesc faătul că in momentul de faţă aveţi in echipa guvernamentală pe care o conduceţi doi miniştri faţă de care Direcţia Naţională Anticorupţie din cadrul Parchetului de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie mi-a cerut incuviinţarea urmăririi penale pentru fapte de corupţie incă din luna septembrie a acestui an. Este vorba de ministrul justiţiei, domnul Tudor Chiuariu şi ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse, domnul Paul Păcuraru.

In data de 4 octombrie a.c., ministrul justiţiei a iniţiat o ordonanţă de urgenţă care a fost adoptată de guvern şi care il viza in mod direct. Această ordonanţă a desfiinţat Comisia specială insărcinată cu avizarea urmăririi penale a membrilor Guvernului făcănd practic imposibilă urmărirea penală a membrilor Guvernului şi suspendănd temporar o atribuţie constituţională a Preşedintelui Romăniei. Această stare de fapt şi de drept a fost constatată şi de către Curtea Constituţională care in data de 27 noiembrie a.c. a decis neconstituţionalitatea intregii ordonanţe de urgenţă a Guvernului emisă in data de 4 octombrie.

Gestul Guvernului pe care il conduceţi a afectat grav credibilitatea actului de justiţie din Romănia şi proiectează o imagine profund negativă a executivului romăn in răndul membrilor UE.

Avănd in vedere conduita Guvernului şi in special a miniştrilor vizaţi de către Parchetul de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de a incerca blocarea anchetelor penale şi obstrucţionarea actului de justiţie, consider că imi revine o responsabilitate foarte mare in ceea ce priveşte asigurarea cetăţenilor că instituţiile statului, printre care şi Guvernul, acţionează in favoarea interesului public şi nu a intereselor personale ale celor care temporar indeplinesc funcţii şi demnităţi publice.

De aceea, in virtutea atribuţiilor constituţionale pe care le am de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă solicit asumarea responsabilităţii politice a situaţiei create şi remanierea urgentă a celor doi membri ai Guvernului, domnul Tudor Chiuariu, respectiv domnul Paul Păcuraru, faţă de care s-a cerut urmărirea penală pentru fapte de corupţie.

×
Subiecte în articol: magazin