x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Băsescu vrea privatizări prin bursă, nu prin „băieţii deştepţi”

Băsescu vrea privatizări prin bursă, nu prin „băieţii deştepţi”

de Veronica Micu    |    06 Iun 2008   •   00:00
Băsescu vrea privatizări prin bursă, nu prin „băieţii deştepţi”

11:00 • Astăzi, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că privatizările pe bursă sunt cele mai transparente şi că nu înţelege de ce nu se realizează, acuzînd voalat o opoziţie a politicului faţă de acestea şi preferinţa pentru tranzacţii „în birouri şi pe contracte foarte confidenţiale”.

Astăzi, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că privatizările pe bursă sunt cele mai transparente şi că nu înţelege de ce nu se realizează, acuzînd voalat o opoziţie a politicului faţă de acestea şi preferinţa pentru tranzacţii „în birouri şi pe contracte foarte confidenţiale”.

INTERESE. În opinia preşedintelui Băsescu, „nu există sistem mai trasparent, mai clar şi mai lipsit de suspiciune, într-un proces de privatizare decât privatizările pe bursă”. Preşedintele a mai adăugat: „Încă nu le dăm prioritatea cuvenită pentru că se pare că e mai tentant ca totul să se desfăşoare în birouri şi nu în piaţă, deschis, şi mai ales cu contracte foarte confidenţiale, chiar şi atunci când le aprobă Parlamentul României”. Băsescu s-a lansat apoi într-o comparaţie a Bursei de Valori româneşti cu instituţiile similare din Varşovia şi Budapesta, care dispun de capitalizări şi lichidităţi mult mai mari. „Bursa românească este încă departe de a fi ceea ce ar trebui să fie. Suntem a şaptea ţară ca mărime din UE, iar tranzacţiile de anul trecut, de circa 19 miliarde lei - peste 6 miliarde euro - sunt departe de a ne face să fim mulţumiţi. Principiul fundamental al liberei circulaţii a banilor e uşor contrazis de lichiditatea scăzută”, a apreciat Băsescu. În schimb, bursa din Budapesta, într-o economie apreciată de preşedinte ca fiind „mult mai mică decât a noastră”, a înregistrat tranzacţii mai mari cu 10 miliarde euro decât bursa bucureşteană.
Băsescu a făcut referiri şi la pachetele reziduale de acţiuni pe care statul le mai deţine la diverse companii cu capital majoritat privat şi care reprezintă, de asemenea, în opinia sa, o dovadă a lipsei de transparenţă. „Dacă am fi un stat care ar dori să arate transparenţa totală, aceste resturi de acţiuni pe care statul le are în companii ar trebui să vină către bursă rapid”, a mai spus preşedintele.

 

PETROM, LA SECRET. Băsescu a mai dat de înţeles că nu se mai poate face nimic în legătură cu privatizarea Petrom. Nu vreau să prilejuiesc o polemică, dar dacă Petrom-ul s-ar fi privatizat prin bursă, eu nu aş mai fi fost în situaţia să mă uit odată la şase luni pe contract, să văd că nu se poate face nimic, să îl închid şi să îl pun înapoi la documente secrete", a spus Băsescu. Petrom, cea mai mare companie românească după valoarea de piaţă, are ca acţionar majoritar grupul austriac OMV, care deţine 51,01% din capitalul social. AVAS şi-a păstrat un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea este al treilea acţionar ca importanţă, cu 20,11% din capital. Statul romăn vânduse, în 2004, 33,34% din acţiunile Petrom companiei OMV pentru 668,8 milioane euro. Ulterior, OMV a ajuns la 51% din acţiuni, în urma unei majorări de capital, astfel încât suma totală plătită de austrieci pentru mai mult de jumătate din Petrom a fost de 1,5 miliarde euro.

 

×
Subiecte în articol: basescu magazin