x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Behemoth-ul mărilor era o balenă ce manca alte balene

Behemoth-ul mărilor era o balenă ce manca alte balene

01 Iul 2010   •   00:00
Behemoth-ul mărilor era o balenă ce manca alte balene

Un caşalot care măsura peste 18 metri lungime şi a trăit acum 12 milioane de ani vâna frecvent alte balene. Specia dispunea de nişte dinţi imenşi, de 36 de centimetri lungime asemănători colţilor de fildeş ai elefanţilor. Balena a fost numită Leviathan melvillei, în onoarea lui Herman Melville, autorul lui "Moby Dick".

Rămăşiţele sale fosilizate au fost descoperite în Peru. Numai craniul său avea peste 3 metri lungime. Spre deosebire de caşalotii de astăzi, care au dinţi doar pe falca de jos şi se hrănesc cu calmari, balena noastră vâna alte balene. Sau chiar rechini, deoarece un alt monstru acvatic trăia în acea vreme: faimosul Megalodon, cel mai mare peşte carnivor al tuturor timpurilor şi un vânător redutabil de balene.

Având în vedere robusteţea fălcilor şi marimea, Leviathan era capabil să smulgă hălci întregi de carne din victimele sale, cum face astăzi balena-ucigaşă, orca. Leviathan era prădatorul de top al erei sale, împreuna cu Megalodon. Dacă cei doi behemoţi concurau pentru hrană sau se luptau în anumite ocazii, nu se ştie încă.

Leviathan a dispărut o dată cu răcirea climei la sfârşitul Miocenului, acum 10-11 milioane de ani. Fosilele sale sunt acum la Muzeul de Istorie Naturală din Lima, Peru.


×
Subiecte în articol: lumea