x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Belka şi Strelka, "omagiate" la jumătate de secol de la primul zbor în spaţiu

Belka şi Strelka, "omagiate" la jumătate de secol de la primul zbor în spaţiu

19 Aug 2010   •   00:00

Posturile ruseşti de televiziune le "omagiază" pe Belka şi Strelka, legendarele căţeluşe trimise în spaţiu cu jumătate de secol în urmă, la 19 august 1960.



"Lor le-a revenit misiunea de a testa nava spaţială în care trebuia să zboare Iuri Gagarin. De fapt, construcţia navei", relatează cosmonautul erou Aleksandr Lazutkin, citat de vesti.ru.

Acest lucru s-a produs la 19 august 1960, când a fost lansat Sputnik 5, avându-i ca "piloţi" pe Belka şi Strelka, dar şi 40 de şoareci şi 2 şobolani la bord. Au fost primele fiinţe care au petrecut în spaţiu aproximativ 24 de ore.

Pe 20 august 1960, Belka şi Strelka, precum şi ceilalţi "pasageri" din specia rozătoarelor au revenit în atmosferă, fiind într-o stare perfectă. Cele două căţeluşe au participat chiar la o conferinţă de presă organizată imediat după aterizare la sediul agenţiei sovietice de presă TASS. Au transmis lumii întregi, prin limbajul lor specific, că deşi puţin speriate, se simt bine.

Ambele au trăit mult timp după asta, Strelka dând naştere la numeroşi căţei perfect sănătoşi. Un căţeluş născut de Strelka la câteva luni de la aterizare a fost dăruit de către Hruşciov lui Jacqueline Kennedy,notează Agerpres.

Peste jumătate de an, lumea trăieşte un nou eveniment senzaţional - zborul lui Gagarin. Este foarte posibil că acesta nici n-ar fi avut loc, dacă nu ar fi fost fapta eroică a Belkăi şi Strelkăi.

×
Subiecte în articol: lumea