x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Braţ bionic, comandat cu puterea minţii

Braţ bionic, comandat cu puterea minţii

de Mihaela Matachita    |    04 Dec 2009   •   00:00
Braţ bionic, comandat cu puterea minţii
Sursa foto: Alessandra Tarantino/Agerpres

Un italian, conectat la o mână robotică, după ce a rămas fără antebraţul stâng în urma unui accident de maşină, simte cu noul membru artificial şi, mai mult, îl controlează cu forţa gândului.



Pierpaolo Petruzziello (26 de ani), care a fost supus unui experiment timp de o lună, a simţit că braţul pierdut parcă îi crescuse din nou, deşi, în realitate, controla doar un braţ bionic. Acesta nici măcar nu era ataşat de corpul său. "E o chestiune de minte. De concentrare", a explicat Petruzziello citat ieri de AP. Experimentul a fost realizat de o echipă de oameni de ştiinţă la Campus Bio-Medico (universitate şi spital de specialitate) din Roma.

Ei şi-au făcut cunoscute rezultatele într-o conferinţă de presă, acum două zile. Deşi s-au mai realizat experimente similare, acum a fost prima oară când pacientul a putut să facă mişcări atât de complexe folosindu-şi mintea pentru a comanda mâna biomecanică ce fusese conectată la sistemul său nervos. Următoarea provocare va fi aceea de a crea un sistem care să conecteze sistemul nervos al pacientului de un membru artificial timp de mai mulţi ani, nu doar o lună.

MÂNA VIE
În 2008, cercetătorii au implantat electrozi în nervii din ceea ce mai rămăsese din braţul stâng al lui Petruzziello. Apoi, proteza a fost conectată la aceşti electrozi. Oamenii de ştiinţă italieni au prezentat o înregistrare video în care Petruzziello se concentra pentru a da ordine noii mâini. Cât timp a fost ţinut conectat astfel, el a învăţat să mişte degetele independent, să strângă pumnul, să apuce obiecte etc. Lui Petruzziello i-au trebuit doar câteva zile ca să stăpânească mâna robotică, potrivit neurologului Paolo Maria Rossini, care a condus proiectul "Life Hand", în valoare de 2 milioane de euro şi finanţat de UE.

La sfârşitul experiementului, proteza răspundea la comenzile primite de la creierul pacientului în 95 % din cazuri. Petruzziello, care trăieşte în Brazilia, a precizat că a simţit ca şi cum mâna ar fi cea naturală. "M-au stimulat mult, chiar cu ace... vă imaginaţi ce mi-au făcut", a glumit el.

În ultimii ani, experţi din întreaga lume au reuşit să experimenteze proteze comandate mintal, dar metoda de acum este mai puţin invazivă, mai "naturală", după cum a spus Rossini. Pacientul nu trebuie să înveţe să folosească muşchi care fac alt job, ci doar să se concentreze şi să trimită mâinii robotice acelaşi mesaj pe care îl trimitea mâinii naturale, a explicat el.

Experimentul reprezintă "un pas important" în crearea unei interfeţe viabile între sistemul nervos şi membrele artificiale, după cum a explicat pentru AP Dustin Tyler, profesor la Case Western Reserve University şi inginer specialist la VA Medical Center din Cleveland, statul american Ohio.

Vor trece, însă, doi sau trei ani până când oamenii de ştiinţă vor repeta experimentul cu o proteză "cu termen mai lung". Mai întâi, trebuie stabilit cât timp rezistă electrozii.

×
Subiecte în articol: magazin