x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Buzău / Explozia unei butelii a lăsat zeci de oamenii în stradă

Buzău / Explozia unei butelii a lăsat zeci de oamenii în stradă

de Ovidiu Ciutescu    |    10 Apr 2008   •   00:00
O explozie puternică, urmată de un incendiu, s-a produs, miercuri, în jurul orei 23.00, într-un bloc de garsoniere din municipiul Buzău, două persoane fiind internate în spital în urma deflagraţiei, iar mai multe locuinţe fiind avariate. Poliţiştii buzoieni au interzis accesul locatarilor din garsonierele de la etajul doi al blocului în care s-a produs explozia, miercuri seara, peste 20 de persoane fiind nevoite să înnopteze la rude sau la vecini.

 

 

DEZASTRU. Explozia s-a produs în jurul orei 23.00, într-un bloc de garsoniere din cartierul buzoian Micro 14. O butelie de aragaz a explodat, din cauze încă necunoscute, într-o garsonieră de la etajul al doilea. Proprietarea locuinţei unde s-a produs deflagraţia a suferit arsuri pe aproximativ 40 la sută din suprafaţa corpului, iar un vecin al acesteia s-a intoxicat cu fum, ambii fiind internaţi la Spitalul Judeţean Buzău. Pompierii au intervenit timp de aproape o jumătate de oră pentru a stinge incendiul care a izbucnit în garsoniera unde s-a produs explozia. Aceştia au verificat starea clădirii şi au constatat că structura de rezistenţă nu a fost afectată de unda de şoc. Au fost avariate grav zece dintre garsoniere, cele de la etajul al doilea, unde suflul exploziei a smuls uşi, a spart geamurile şi a distrus mobilierul aproape în totalitate. Deflagraţia a distrus geamurile şi uşile de la mai multe locuinţe din bloc, iar specialiştii au început o expertiză pentru a stabili dacă este afectată structura de rezistenţă a blocului.  Toţi locatarii din cele o sută de garsoniere ale blocului au fost evacuaţi. Prefectul Gabriel Balaban a declarat că urmează să identifice, împreună cu Primăria, unde pot fi cazate persoanele evacuate. Cîţiva locatari de la etajul doi au declarat că au simţit miros de gaze pe hol cu puţin timp înainte de producerea exploziei. Blocul nu este racordat la reţeaua de gaze, locatarii folosind butelii.

 

MĂSURI. Pe timpul nopţii, locatarii celor zece locuinţe de la etajul doi au fost lăsaţi să se întoarcă în casele lor doar cîteva minute, cît să îşi ia cîteva lucruri de strictă necesitate şi actele personale, pentru a se muta temporar la rude sau vecini. În schimb, proprietarii garsonierelor de la celelalte etaje au fost lăsaţi să înnopteze în propriie locuinţe, considerîndu-se că nu sunt expuţi vreunui risc. Primăria pusese la dispoziţia locatarilor evacuaţi un internat din cadrul Liceului Agricol, însă cu toţii au refuzat locaţia propusă de autorităţi. În cursul zilei de joi, o echipă de procurori, poliţişti şi experţi în construcţii civile va evalua starea clădirii şi va estima valoarea pagubei. Anchetatorii vor stabili şi cine se face vinovat de producerea deflagraţiei, toată lumea, în special locatarii, acuzînd-o deja pe proprietara garsonierei în care s-a produs explozia, de neglijenţă.

 

×
Subiecte în articol: magazin