x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ceasul "Apocalipsei" a fost dat cu un minut în urmă

Ceasul "Apocalipsei" a fost dat cu un minut în urmă

15 Ian 2010   •   00:00
Ceasul "Apocalipsei" a fost dat cu un minut în urmă

Oamenii de ştiinţă au dat înapoi Ceasul Apocalipsei cu 1 minut, invocând speranţele legate de măsurile luate privind lupta împotriva încălzirii globale, precum şi stoparea proliferării armelor nucleare.

Acest ceas simbolic care indică cât de aproape este omenirea de o catastrofă globală, a fost dat înapoi de la ora 12 fără 5 minute, la 12 fără 6 minute, ora 12 simbolizând momentul sfârşitului lumii, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Grupul din jurul revistei Bulletin of Atomic Scientists (BAS), care menţine acest ceas simbolic ce este prezentat şi pe coperţile sale, a atribuit această decizie pe seama eforturilor făcute de liderii politici din întreaga lume de a reduce arsenalele nucleare şi de a colabora în lupta împotriva încălzirii globale.

Acest grup, din care fac parte 19 laureaţi ai premiului Nobel, este de părere că cheia 'unei noi ere de cooperare între state este reprezentată de schimbarea orientării SUA în politica internaţională, odată cu venirea la putere a lui Barack Obama'.

Expertul în fizică nucleară Pervez Hoodbhoy a declarat într-o conferinţă de presă desfăşurată la Academia de Ştiinţe din New York, că 's-a produs o schimbare de atitudine prin recunoaşterea că armele nucleare nu pot fi folosite nici în războaie şi nici în stretegiile de descurajare'.

'Încălzirea globală reprezintă în prezent o ameninţare mai mare decât un război nuclear', a adăugat un alt membru al BAS, Lowell Sachnoff.

Atunci când a fost creat 'Ceasul Apocalipsei', în 1947, ora a fost setată la 12 fără 7 minute. Până în prezent s-au efectuat doar 19 modificări ale orei indicate. Ultima astfel de modificare a fost făcută în 2007, când minutarul ceasului a fost dat înainte cu 2 minute, fiind invocate testele nucleare desfăşurate de Coreea de Nord, ambiţiile nucleare ale Iranului şi o politică a SUA de a păstra accentul strategic pus pe arsenalul său nuclear.


×
Subiecte în articol: lumea