x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ceauşescu - Cel bun, cel drept, cel mare.... şi cel mai rău

Ceauşescu - Cel bun, cel drept, cel mare.... şi cel mai rău

de Jurnalul National    |    06 Dec 2007   •   00:00
Ceauşescu - Cel bun, cel drept, cel mare.... şi cel mai rău

Romănii il consideră pe Nicolae Ceauşescu in acelaşi timp, „cel mai bun", dar şi „cel mai rău" lider politic din ultima sută de ani, conform Barometrului de Opinie Publică al Fundaţiei Soros.• descarca pdf

Romănii il consideră pe Nicolae Ceauşescu in acelaşi timp, „cel mai bun", dar şi „cel mai rău" lider politic din ultima sută de ani, conform Barometrului de Opinie Publică al Fundaţiei Soros.

Potrivit studiului, la capitolul „Cel mai bun lider politic din ultima sută de ani", după opt ani, intre 1999 - 2007, ierarhiile se modifică semnificativ prin apariţia lui Traian Băsescu, care ocupă locul al doilea.

Dacă in 1999, Ceauşescu era considerat de 22% dintre romăni ca fiind cel mai bun lider politic al ultimilor 100 de ani, in 2007 fostul dictator a mai căştigat un procent.

In schimb, preşedintele Traian Băsescu, care in 1999 nu figura in top, este al doilea, cu 15% din opţiunile romănilor la acest capitol.

Ion Iliescu, care, in 1999, avea 9% in acest clasament, a scăzut in 2007 cu două procente, situăndu-se la 7%.

Topul celor mai buni lideri politici din ultimii 100 de ani este completat, in ordine, de Regele Carol I, Regele Mihai, Ghe. Gheorghiu Dej, Regele Ferdinand, Nicolae Titulescu, Regele Carol al II-lea, Ion Antonescu şi Emil Constantinescu.

Atăt in 1999, căt şi in 2007, circa 30% dintre romăni nu au ştiut sau nu au dorit să dea un răspuns la această intrebare.


Studiul Fundaţiei Soros prezintă, in acelaşi timp, şi topul negativ al liderilor politici.

La acest capitol, ierarhiile se schimbă, in opt ani, in mod semnificativ: pe locul al doilea nu mai este Emil Constantinescu, ci Ion Iliescu, acest lucru reprezentănd, in opinia sociologului Dumitru Sandu, un caz tipic de reconstruire a imaginii publice.

In fruntea topului negativ rămăne tot Nicolae Ceauşescu care, spre deosebire de 1999 cănd avea 22%, are un scor de 24% din opţiunile romănilor.

Ion Iliescu, care in 1999 se afla pe locul trei cu şapte procente, este acum pe locul al doilea in topul negativ al liderilor politici, cu 15%.

In schimb, Emil Constantinescu a „căzut" pe locul trei, cu 7% dintre opţiunile romănilor, in timp ce, in 1999, se situa la 18%.

Actualul preşedinte Traian Băsescu a intrat şi in topul negativ, situăndu-se pe locul al patrulea, cu 5%.

Alţi lideri politici care se regăsesc in top sunt Ion Antonescu, Regele Mihai I, Gheorghe Gheorghiu Dej şi Regele Carol al II-lea.

Si la acest capitol, circa 40% dintre romăni nu ştiu sau nu vor să răspundă.

Barometrul a fost realizat in perioada 10 - 22 octombrie 2007, pe un eşantion de 2000 de persoane, cu o eroare de reprezentativitate de +/- 2,2%.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin