x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cel mai vechi mesaj dintr-o sticlă aruncată în mare a intrat în cartea recordurilor

Cel mai vechi mesaj dintr-o sticlă aruncată în mare a intrat în cartea recordurilor

21 Apr 2016   •   21:35
Cel mai vechi mesaj dintr-o sticlă aruncată în mare a intrat în cartea recordurilor

Un mesaj trimis în urmă cu 108 ani într-o sticlă pe mare şi descoperit pe o plajă din Germania este considerat cel mai vechi de acest tip găsit vreodată, a anunţat Laboratorul britanic de cercetare maritimă.

Sticla a fost aruncată în Marea Nordului în 30 noiembrie 1906 de biologul marin George Parker Bidder, având în interior o carte poştală în care cerea găsitorului să o trimită la Laboratorul de cercetare în biologie maritimă din Plymouth (MBA), cu promisiunea că va primi un shilling. MBA a anunţat recent că sticla, găsită în aprilie 2015 pe o plajă din Insulele frizone de o pensionară germană, la 108 ani şi 138 de zile după ce fusese aruncată în mare, conţine cel mai vechi mesaj trimis pe mare descoperit vreodată. Precedentul record, înregistrat în Guinness Book, era de 99 de ani şi 43 de zile.

"În cartea poştală se cerea găsitorului să dea informaţii despre locul în care va fi găsită sticla, dacă a fost recuperată din mare, numele vaporului, şi se solicita să îi fie trimisă lui George Parker Bidder, la Plymouth, recompensa fiind de un shilling", arată Guy Baker de la MBA. Un shilling era o sumă frumuşică în acea perioadă. Când a primit scrisoarea adresată lui Bidder, "doamna de la recepţie a fost puţin nedumerită", adaugă el, citat miercuri de AFP.

Bidder a aruncat în mare 1.020 de sticle între 1904 şi 1906. El a remarcat atunci că cele care se scufundau reveneau pe plaje britanice, în timp ce cele care pluteau se îndreptau spre continent. Acest lucru i-a sugerat direcţia curenţilor marini de adâncime din Marea Nordului: de la est la vest. Conform promisiunii sale, MBA a trimis o scrisoare de mulţumire femeii care a găsit sticla, precum şi suma de un shilling. AGERPRES

×
Subiecte în articol: mesaj din sticla