x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun "Cina cea de taină" a lui Da Vinci, disponibilă pentru public pe internet

"Cina cea de taină" a lui Da Vinci, disponibilă pentru public pe internet

de Jurnalul National    |    29 Oct 2007   •   00:00



Capodopera lui Leonardo da Vinci "Cina cea de taină" este disponibilă online, la dimensiunea de 16 miliarde de pixeli, de 1.600 de ori mai mare decăt imaginile realizate cu o cameră video digitală normală de 10 milioane de pixeli, informează BBC, citat de Mediafax.

Imaginea de rezoluţie inaltă va permite experţilor să analizeze pictura datănd din secolul al 15-lea in cele mai mici detalii, inclusiv urme de schiţe pe care Leonardo le-a realizat inainte de a picta tabloul. In comparaţie cu această imagine, fotografiile tradiţionale devin neclare după ce sunt mărite, a indicat Alberto Artioli, curatorul bisericii Santa Maria delle Grazie, unde este expusă lucrarea originală.

 "Poţi vedea astfel in ce stare de degradare este pictura", a spus Artioli.

Lucrarea a fost restaurată in 1991, aceasta fiind atunci intr-o stare gravă de degradare. "Pe parcursul anilor, (tabloul - n.r.) a căzut victimă bombardamentelor, a fost utilizat ca paravan de Napoleon" etc, a spus Artioli. Experţii au muncit mult să elimine 500 de ani de mizerie, dar şi restaurări anterioare, care au acoperit propria lucrare a lui Leonardo.

Vizitatorii care vin la Milano reuşesc cu greu să vadă "Cina cea de taină". La fiecare 15 minute sunt lăsaţi să intre in biserică doar căte 25 de vizitatori, care trebuie să treacă printr-un sistem de filtrare pentru ca lucrarea lui Leonardo să nu fie mult expusă la poluare şi praf.
Biserica Santa Maria delle Grazia numără un total de 320.000 de vizitatori pe an. "Cererile din partea vizitatorilor sunt de trei - patru ori mai mari, dar nu putem să le indeplinim din cauza eforturilor de a conserva lucrarea", a spus Artioli.

×
Subiecte în articol: magazin