x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ciocniri între forţele de poliţie şi sute de muncitori concediaţi, în sudul Chinei

Ciocniri între forţele de poliţie şi sute de muncitori concediaţi, în sudul Chinei

26 Noi 2008   •   00:00

Sute de muncitori din sudul Chinei au fost implicaţi într-un val de ciocniri cu forţele de poliţie, marţi, şi au produs pagube uzinii în care lucrau, după ce conducerea acesteia a efectuat o serie de concedieri, au anunţat miercuri autorităţile locale, relatează AFP.



Violenţele au izbucnit la fabrica de jucării Kaida, o uzină care aparţine unei companii din Hong Kong, care activează de 20 de ani în regiunea Dongguan, din provincia Guangdong, un important centru de manufactură, orientat către piaţa externă.

Circa 500 de muncitori, sub privirile celorlaţi 1.500, au "distrus cinci maşini de poliţie şi au intrat în uzină după ce s-au bătut cu gărzile de securitate, pentru a sparge geamurile şi a distruge echipamentele", a anunţat guvernul local într-un comunicat.

Potrivit comunicatului care citează un purtător de cuvânt al poliţiei, şase persoane au fost rănite, iar alte 19 au fost arestate.

Manifestanţii "nu erau toţi angajaţi la fabrica de jucării Kaida", a mai spus purtătorul de cuvânt al poliţiei, precizând că situaţia era calmă miercuri.

Violenţele au intervenit ca urmare a concedierii a aproximativ 380 de persoane, cu condiţii de plecare diferite, cei care erau angajaţi de mai bine de şapte ani primind indemnizaţii în plus faţă de ceilalţi, a explicat la rândul său un cotidian local.

"Mulţi muncitori au găsit acest lucru injust", a explicat publicaţiei Cotidianul Cantonului, unul dintre angajaţi.

Numeroase uzine s-au închis în provincia Guangdong, unde industria s-a concentrat pe export, sectorul fiind ameninţat de problemele economiei mondiale.

Condiţiile fiscale mai puţin favorabile începând din 2006 pentru exporturi, costul mai ridicat al forţei de muncă şi al materiilor prime au redus puternic ritmul diferitelor industrii.

Sectorul jucăriilor a fost unul dintre cele mai afectate, mai mult de jumătate dintre exportatorii de jucării şi-au închis fabricile în primele şapte luni ale acestui an, în special cele mai mici dintre ele, dar şi grupurile importante.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea