10.36 • Cele şase puteri au ajuns la un acord marţi, la Berlin, cu privire la textul unei noi rezoluţii a Consiliului de Securitate care să descurajeze Iranul să fabrice arma nucleară, a anunţat ministrul german de externe, informează rian.ru. Marea Britanie, Franţa şi Germania conduc din 2003 eforturile comunităţii internaţionale pentru rezolvarea aceastei chestiuni pe cale diplomatică şi pentru a se evita ca Statele Unite să lanseze o operaţiune militară.
Cele şase puteri au ajuns la un acord marţi, la Berlin, cu privire la textul unei noi rezoluţii a Consiliului de Securitate care să descurajeze Iranul să fabrice arma nucleară, a anunţat ministrul german de externe, informează rian.ru. Marea Britanie, Franţa şi Germania conduc din 2003 eforturile comunităţii internaţionale pentru rezolvarea aceastei chestiuni pe cale diplomatică şi pentru a se evita ca Statele Unite să lanseze o operaţiune militară.
FRONT COMUN. "Am ajuns la un acord cu privire la un text de rezoluţie a Consiliului de Securitate", care va fi prezentat în următoarele săptămâni, a declarat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, după reuniunea de la Berlin a omologilor săi din Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa, membri permanenţi ai Consiliului de Securitate. Potrivit unui responsabil american de rang înalt, "textul asupra căruia am ajuns la un acord subliniază înăsprirea sancţiunilor" care au fost deja adoptate pentru Iran, cum ar fi refuzul de vize pentru unii responsabili iranieni şi blocarea bunurilor firmelor care au legătură cu programul nuclear, dar "va conţine şi elemente noi". "Statele Unite sunt mulţ umite, pentru că răspunsul nostru pentru iranieni este: Nu aţi scos-o la capăt încă", a declarat el. Departamentul de Stat, fără a oferi alte detalii cu privire la text, şi-a exprimat mulţumirea. Acordul "transmite un mesaj puternic Iranului, căruia i se spune că trebuie să se conformeze rezoluţiilor ONU", a declarat Gonzalo Gallegos, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Iranenii "devin tot mai izolaţi, iar acest lucru ne arată că sunt incapabili să ne divizeze în eforturile noastre", a adăugat el.
RETICIENŢE. Proiectul de rezoluţie prevede ca "negocieri directe cu privire la rezolvarea tuturor chestiunilor legate de programul nuclear iranian" să fie lansate între Iran şi cele şase puteri, inclusiv Statele Unite, dacă Teheranul acceptă propunerile, a declarat la încheierea reuniunii de la Berlin ministrul rus de externe, Sergei Lavrov, citat de agenţia rian.ru. Comunitatea internaţională suspectează Iranul că îşi continuă în secret programul nuclear militar. Teheranul susţine că programul este doar civil. În rezoluţiile 1737 (decembrie 2006) şi 1747 (martie 2003), Consiliul de Securitate a impus, apoi a înăsprit sancţiunile economice şi comerciale împotriva Iranului, pentru a-l constrânge să-şi suspende activităţile controversate de îmbogăţire a uraniului. De mai multe luni, Moscova şi Beijingul se arată reticente făţă de propunerea aplicării de noi sancţiuni. Publicarea în decembrie a unui raport al serviciilor secrete americane, potrivit căruia Teheranul a suspendat programul de arme nucleare în 2003, a complicat discuţiile cu privire la o a treia rezoluţie a Consiliului de Securitate. Potrivit acestui responsabil american, două ore de discuţii au fost necesare pentru rezolvarea problemelor în suspans. Participanţii cei mai activi au fost secretarul de stat american, Condoleezza Rice, şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit responsabilului american. Împreună cu ministrul britanic de externe, David Miliband, şi cel francez, Bernard Kouchner, reprezentantul Chinei, Yang Jiechi, şi Steinmeier au hotărât să nu trimită textul înainte de a-l arăta celorlalţi zece membri ai Consiliului de Securitate, a adăugat el. Textul va fi prezentat oficial de europeni şi susţinut de cei şase participanţi la reuniune, a precizat responsailul. La Teheran, purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat, marţi, că ţara sa nu îşi suspendă activităţile nucleare, chiar şi în cazul unei noi rezoluţii a Consiliului de Securitate. "Iranul îşi va urma obiectivele nucleare în cadrul dreptului legal şi legitim, iar adoptarea unei noi rezoluţii nu va avea nicun efect cu privire la atitudinea poporului iranian", a declarat Gholamhossein Elham. Purtătorul de cuvânt iranian a spus că implicarea Consiliului de Securitate este cu atât mai justificată cu cât ţara sa discută direct cu Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA). Directorul AIEA, Mohammed ElBaradei, a anunţat la 13 ianuarie că a ajuns la un acord cu Teheranul cu privire la o amânare de patru săptămâni pentru a aduce clarificările cerute în legătură cu activităţile nucleare suspecte.