x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Colectia Culianu

Colectia Culianu

28 Apr 2005   •   00:00

CARTE
Colectia Ioan Petru Culianu a Editurii Polirom s-a imbogatit cu o noua carte, romanul "Jocul de Smarald". Ioan Petru Culianu a scris cartea "The Emerald Game" in limba engleza, la mijlocul anului 1987. "Am scris un roman istorico-detectivistic cu o intriga, cred, in mod special captivanta, avand in vedere ca se bazeaza pe un sir de crime constituite intr-o secventa astrologica, toate legate de tabloul lui Sandro Botticelli - «Primavara»", scria despre lucrarea sa Culianu. Florenta sfarsitului de secol al XV-lea se afla la o rascruce a istoriei ei. Oamenii politici, filosofii si artistii cetatii sunt inca siguri ca traiesc in centrul de putere seculara si spirituala a lumii, deopotriva Noua Atena si Noul Ierusalim. Pentru a atrage si a face sa se perpetueze vesnic gloria florentina, cercul interior al Academiei Platonice i-a incredintat lui Botticelli pictarea "Primaverii" dupa un cod secret, conferindu-i calitatile unui redutabil talisman...

CONFLICT. Casa de Medici si modul de viata florentin au insa dusmani puternici, la fel de versati in actele magice ca si prietenii lui Ficino. S-ar putea ca faptuitorii sirului de omoruri determinate astrologic si geomantic sa se afle printre adeptii lui Savonarola, sumbrul predicator al Apocalipsei? Din afara, armatele lui Carol al VIII-lea ameninta orasul.

AVENTURA. Carte complexa a Renasterii toscane, roman politist, magic si esoteric, impletind cunoasterea secolului al XV-lea italian cu legenda, filosofia protagonistilor cu credintele lor, descrierea practicilor magice, astrologice sau geomantice cu fictiunea, intr-un text incitant, sclipitor si ironic, "Jocul de smarald" propune o aventura a mintii, precum si a memoriei si a distorsiunilor ei, la fel de palpitanta ca si aventurile personajelor - antrenate in teorii conspirationiste si in descifrarea planurilor unor societati secrete perpetuate poate, subteran, pana in zilele noastre.

BIBLIOGRAFIE
Ioan Petru Culianu (1950-1991) a fost profesor de istoria religiilor la University of Chicago. Prieten si discipol al lui Mircea Eliade. Este considerat un expert in gnosticism si magie renascentista. Cele mai cunoscute lucrari ale sale: "Eros si magie in Renastere", "Calatorii in lumea de dincolo", "Dictionar de istorie a religiilor" (in colaborare cu Mircea Eliade). Editura Polirom a initiat, cu incepere din anul 2002, colectia Biblioteca Ioan Petru Culianu, care va cuprinde operele sale complete si cele mai importante studii despre acestea - nu mai putin de treizeci de volume. Pana acum, la Polirom au aparut: "Arta fugii" (2002), "Calatorii in lumea de dincolo" (2002), "Gnozele dualiste ale Occidentului" (2002), "Pergamentul diafan", s.a.m.d.

SEMNALE EDITORIALE

Dincolo de liman

Fostul medic patolog si profesor universitar de medicina legala Bernard Knight si-a petrecut intreaga viata studiind crime violente. Acum isi concentreaza toate cunostintele pentru a scrie o incredibila serie de romane care, daca ar avea ca decor contemporaneitatea, s-ar numi "romane politiste". Numai ca actiunea lor este palsata in... Evul Mediu. "Dincolo de liman" (Editura Rao) este prima parte din seria "Mistere Medievale" care cuprinde cinci romane.

Procese de maturizare

Colectia de texte reunite in lucrarea lui D.W. Winnicott (Editura "Trei") reuseste sa demonstreze capacitatea psihanalizei de a intinde punti si de a da sens unor legaturi intre registri, aparent atat de diferiti, cum ar fi medicina somatica, psihologia, psihiatria, filosofia, religia si morala, functionarea societatii umane, viata sufleteasca si, in cele din urma, bunul-simt natural. Winnicott dezvolta ideea freudiana a originii patologiei psihice in dezvoltarea din copilarie.

Romania si Transnistria

Volumul "Romania si Transnistria: problema holocaustului" (Editura "Curtea Veche") invita cititorii la o reflectie pe tema istoriei deosebit de complexe a deportarii si exterminarii partiale a evreilor si tiganilor din Romania. Scopul lucrarii coordonate de Viorel Achim si Constantin Iordachi este de a oferi un forum de discutie unor istorici care se ocupa de cercetarea acestui episod tragic din istoria Romaniei, din punctul de vedere al perspectivelor teoretice.

Primul secol dupa Beatrice

"Un extraordinar roman de anticipatie", scrie Le Monde despre cartea lui Amni Maalouf, scriitor francez de origine libaneza, care in 1993 a castigat Premiul Goncourt. Urmare a descoperirii si utilizarii pe scara larga a unei substante ce permite alegerea sexului nou-nascutului, numarul fetelor scade dramatic. Fata lumii se schimba: dezlantuirea instinctelor agresive masculine sunt semnele intronarii apocaliptice a sterilitatii. Pe acest fundal intunecat se petrece povestea de iubire a unui cuplu.
×