x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Conspiraţii: Topul celor mai bune filme de complot din istorie

Conspiraţii: Topul celor mai bune filme de complot din istorie

de Raluca Grintescu    |    22 Mai 2008   •   00:00

Deşi cinematografia serveşte pe post de escapism, foarte multe filme din istoria Hollywoodului şi-au îndreptat atenţia asupra conspiraţiilor – unele bazate pe fapte reale, altele pe ficţiune pură

Deşi cinematografia serveşte pe post de escapism, foarte multe filme din istoria Hollywoodului şi-au îndreptat atenţia asupra conspiraţiilor – unele bazate pe fapte reale, altele pe ficţiune pură. Oare ce anume le in­spi­ră frică sau paranoia cineaştilor şi spectatorilor? Poate nu toţi sînt obsedaţi cu planuri întortocheate ca ale lui Mel Gibson în blockbusterul Teoria Conspiraţiei, însă mulţi admit că este mult mai incitant să descoperi agendele ascunse ale unor politicieni influenţi. La urma urmei există un motiv pentru care cele mai captivante filme din toate timpurile au “tratat” conspi­raţiile. În continuare vom afla care au fost cele mai bune zece filme de conspiraţie din istoria cinematografiei americane.


COMPLOT. The Arrival (Mesaj din spaţiu, 1996) îl are ca protagonist pe Charlie Sheen în rolul lui Zane Ziminski, un astrofizician care se trezeşte prins într-un labirint al intrigilor după ce descoperă un semnal de origine extraterestră. În 1999, The Insider îi aduce împreună pe Russell Crowe (Jeffrey Wigand) şi Al Pacino (Lowell Bergman), primul – un martor-cheie în procesele intentate de 49 de state americane industriei tutunului, şi celălalt, un apreciat om de ştiinţă şi ultimul deconspirator datorită funcţiei sale înalte. Un alt film intrat în top este şi Coma (1978), în care Michael Douglas este preocupat de jocurile de culise din spitalul unde pacienţilor relativ sănătoşi le apar complicaţii inexplicabile. Hoffa (1992), regizat de Danny DeVito, este ecranizarea zbuciumatei biografii a lui Jimmy Hoffa, interpretat magnific de Jack Nicholson. Filmul detaliază viaţa, cariera şi misterioasa dispariţie a celebrului lider de sindicat. Lansat în 1991, “JFK” este considerat a fi cel mai bun film de conspiraţie din toate timpurile. Un amestec de dovezi clare şi speculaţie despre moartea preşedintelui Statelor Unite, John F. Kennedy, îl face pe avocatul Jim Garrison (Kevin Costener) să redeschidă dosarul. Topul mai cuprinde filme precum “The Parallax View” (1974), “Silkwood” (1983), “Seven Days in May” (1964), “The Manchurian Candidate” (1962), “All the President’s Men” (1976) şi “Thirteen Days” (2000).

 

×
Subiecte în articol: magazin