x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Copacii absorb tot mai puţin carbon

Copacii absorb tot mai puţin carbon

24 Aug 2010   •   00:00

Stocarea naturală de CO2 în vegetaţie scade în permanenţă începând din anul 2000, consecinţă probabilă, dar neaşteptată, a încălzirii climatice care-i îngrijorează pe oamenii de ştiinţă, scrie cotidianul Le Figaro.



Rezultatul este pe cât se surprinzător, pe atât de îngrijorător: arborii nu mai pot absorbi carbon. De 10 ani, cantitatea de carbon absorbită în mod natural de vegetaţie scade într-una, explică doi cercetători de la Universitatea din Montana (Statele Unite), într-un articol apărut recent în revista "Science". Cei doi autori au ajuns la această concluzie în urma analizelor datelor obţinute de sateliţii NASA.

Un studiu similar, realizat în 2003, arătase totuşi că, între 1982 şi 1999, încălzirea climatică a contribuit la o mai bună captare a bioxidului de carbon de către plante. Condiţiile climatice au favorizat creşterea vegetaţiei care, dezvoltându-se, absorbea mai mult bioxid de carbon.

Vegetaţia conţine substanţe (dintre care cea mai cunoscută este clorofila) ce le permit să capteze carbonul din CO2 şi să elimine dioxigenul rămas, cu ajutorul energiei luminoase. Această "respiraţie inversă" le permite organismelor să alcătuiască lanţuri carbonatate, indispensabile dezvoltării lor.

Însă, începând din anul 2000, Australia, America de Sud şi Africa au fost afectate de secete cumplite. În aceste zone, 70% din vegetaţie a absorbit mai puţin carbon între 2000 şi 2009. Din fericire, scăderea vertiginoasă a fost compensată parţial de fenomenul invers din emisfera nordică, unde aproape două treimi din vegetaţie au captat în fiecare an ceva mai mult carbon. Bilanţul rămâne totuşi negativ: în 10 ani, vor exista aproape 550 milioane de tone de carbon care nu vor fi captate.

Autorii studiului nu vor totuşi să dramatizeze. "Absorbţia trebuie supravegheată sistematic pentru a determina dacă această variaţie este la 10 ani sau este vorba despre un punct de cotitură în captarea naturală de carbon, provocată de schimbările climatice", spun ei.

În 2007, omenirea a emanat în atmosferă circa 7,9 miliarde de tone de CO2 echivalent carbon, iar cifra creşte în fiecare an. Dacă sursele naturale de carbon încep să "obosească", încălzirea planetei s-ar putea accelera. Acest lucru, notează Agerpres, ar provoca secetă şi absorbţia naturală de către vegetaţie ar scădea. Este un exemplu tipic de cerc vicios, încheie Le Figaro.

×
Subiecte în articol: lumea