x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cosmin Cernat urmăreşte meciurile CM de fotbal cu ţiganii din "Şatra"

Cosmin Cernat urmăreşte meciurile CM de fotbal cu ţiganii din "Şatra"

de Anca Nicoleanu    |    25 Iun 2010   •   00:00
Cosmin Cernat urmăreşte meciurile CM de fotbal cu ţiganii din "Şatra"
● Sezonul trecut aţi făcut "Şatra" printre ţiganii gabori. Acum cine vă sunt gazdele?

În acest sezon al emisiunii "Şatra", care va debuta la Kanal D din 5 iulie, vom vizita mai multe zone ale ţării, vom avea drept gazde romi cu preocupări şi meşteşuguri diferite, fie cărămidari sau împletitori de nuiele, fie căldărari sau muzicanţi. În fiecare săptămână vedetele vor vizita o altă şatră şi ne-am propus ca în acest sezon să batem ţara în lung şi-n lat în căutarea celor mai reprezentative comunităţi de romi, de la Satu Mare la Târgu-Mureş, de la Şomcuţa Mare din Maramureş la Caransebeş sau Sinteşti, lângă Bucureşti. Tradiţiile romilor sunt diferite de la zonă la zonă, dar şi în funcţie de meşteşugurile străvechi ale şatrei şi merită descoperite de telespectatori.


● Aveţi ca invitaţi şi doi reprezentanţi ai etniei rome, Dan Bursuc şi Jean de la Craiova...

Reprezentanţii etniei rome invitaţi în "Şatra" au rupt legătura cu tradiţiile şi obiceiurile străvechi, însă nu au uitat de unde au plecat. Cum invitaţii noştri în şatră sunt artiştii, cel mai bine ei se pricep la distracţie. E mai greu cu munca de jos, însă când vine vorba despre petrecere ei sunt cei care dau tonul distracţiei. Atuul lor este că sunt iubiţi şi idolatrizaţi în comunităţile de romi şi sunt exemple de urmat pentru cei tineri care visează să ajungă într-o zi la fel de celebri.


● Ce te-a frapat la viaţa în şatră şi cum te-ai descurcat printre ţigani?

Minunat. Gazdele noastre au fost foarte primitoare, romii sunt oameni deschişi, comunicativi, cărora le place să se aşeze la discuţii şi să îţi povestească viaţa lor. Îţi pun pe masă tot ceea ce au şi sunt foarte onoraţi când le calci pragul. Au fost multe peripeţii la filmări, cu surprize din partea unor concurenţi care nu au rezistat provocărilor şi s-au retras după numai câteva ore de petrecut în "Şatra", şi cu evenimente neprevăzute din partea gazdelor. După mai bine de o lună în şatră, pot să zic că sunt liniştit în ceea ce priveşte viitorul ţării, numărul impresionant de copii din fiecare familie de romi m-a impresionat cu adevărat. Cine zice că populaţia ţării este în declin?


● Care dintre "concurenţi" nu s-a adaptat la viaţa în şatră?

Cu toţii s-au străduit să se integreze şi să reziste cât mai mult în şatră, însă unii dintre ei s-au dovedit mai sensibili şi s-au retras mai repede din competiţie. Nu o să vă spun cine...

● Ce ţi-a plăcut ţie acolo?

Mi-au plăcut optimismul şi pofta de viaţă de care dau dovadă romii, chiar dacă posibilităţile financiare sunt limitate şi condiţiile de trai sunt precare. Eu cred că omul are capacitatea de a se adapta la orice condiţii... Sunt convins că m-aş obişnui cu condiţiile întâlnite în şatră şi că nu mi-ar lua prea mult timp să schimb ceea ce mi se pare inacceptabil.


● Cum e pentru un comentator sportiv să fie "exilat" în timpul CM de fotbal într-o şatră, cu Simona Sensual şi Sânziana Buruiană?

Norocul meu că nu sunt specialist în fotbal. Nu mă simt exilat, din contră, este o experienţă unică. În şatră am ocazia să văd şi să cunosc obiceiuri şi oameni, cu care nu aş fi avut ocazia să intru în contact dacă aş fi fost în cabina de comentator. Din fericire, în această perioadă am şi filmări la "Şatra" şi comentarii sportive la Eurosport. În plus, nu vă imaginaţi că nu urmă-resc aproape toate meciurile alături de protagoniştii din şatră, de gazdele noastre. Şi ei sunt fani fotbal şi chiar nişte comentatori foarte buni.

×
Subiecte în articol: vedete