x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cu 30 de secunde înaintea unei greşeli, creierul intră în repaus

Cu 30 de secunde înaintea unei greşeli, creierul intră în repaus

22 Apr 2008   •   00:00

Oamenii de ştiinţă au descoperit că efectuînd munci repetitive şi monotone, creierul intră involuntar în repaus cu circa 30 de secunde înainte de comiterea unei erori, potrivit unui studiu publicat luni, relatează Rompres.



Oamenii de ştiinţă au descoperit că efectuînd munci repetitive şi monotone, creierul intră involuntar în repaus cu circa 30 de secunde înainte de comiterea unei erori, potrivit unui studiu publicat luni, relatează Rompres. Studiind starea în care se afla creierul, cercetătorii au putut astfel să prezică erori înainte ca ele să aibă loc, potrivit studiului publicat în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). „Există această situaţie probabil intrinsecă în care creierul vostru spune că are nevoie de o mică pauză şi nu puteţi să faceţi nimic”, a explicat principalul autor al studiului, Tom Eichele de la Universitatea Bergen din Norvegia. „Toată lumea cunoaşte fără îndoială sentimentul că uneori creierul nu este la fel de receptiv sau performant şi că nu aţi făcut nimic pentru ca aceasta să se producă', a adăugat el.
Cînd aceasta se întîmplă, sîngele irigă zona creierului care este mai activă în timp de repaus. Văzînd că această stare începe cu circa 30 de secunde înainte de comiterea
unei erori, ar putea fi posibilă crearea unui sistem de alertă pentru a întări concentrarea şi vigilenţa, de exemplu la controlorii aerieni, a declarat Eichele. 'Am putea probabil să elaborăm un aparat (care să fie plasat) pe capul celor care trebuie să ia acest tip de decizii', a indicat el. 'Putem măsura semnalul şi să informăm utilizatorul că în momentul acela creierul său intră în repaus, iar deciziile nu vor fi cele bune', a adăugat cercetătorul.
Un prototip de electroencefalograme portabile este în prezent în curs de dezvoltare şi ar putea fi pus în vînzare în următorii 10-15 ani, a precizat el.

×
Subiecte în articol: magazin creierul