x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cu cravasa pe Fat-Frumos

Cu cravasa pe Fat-Frumos

27 Aug 2004   •   00:00

Se intampla ca realitatea sa fie cutremuratoare. Uneori, asumarea ei lucida e fatala. (Stiti povestea: cata luciditate, atata drama.) Legenda despre meduza hada, care-si omora victimele prin accesul direct la retina lor, doar prin contact vizual deci, e graitoare.

TEODORA MIGDALOVICI

Doar Perseu reuseste s-o casapeasca pe gorgona, luptandu-se cu imaginea ei proiectata in oglinda scutului. Probabil ca de la un punct incolo, lupta pe fata cu grotescul e nebuneasca si inutila. El trebuie luat prin invaluire si neutralizat prin delegatie.

Aidoma eroului grec, care ducea o batalie prin refractie, erau, inainte de ’89, romanii si forma lor de disidenta pasiva, tradusa prin lectura romanului sud-american. Abia cand absurda realitate a ceausismului era "citita" prin oglinda fictiunii latino, ea devenea masticabila. Fictiunea lor scuza realitatea noastra. De altfel, in ultimii nostri 50 de ani, pentru foarte multi, fictiunea si realitatea au devenit un adorabil cuplu de siameze. Ceausescu isi dadea coate pe acelasi panou cu Stefan cel Mare si cu Mihai Viteazul. O statie de metrou, un cartier, dar si fabrica de paine se chemau, tustrele, Titan. Si traiam decenii de impliniri marete. Cineva s-a jucat cu bisturiul in ’89 si a vrut sa anuleze malformatia. I-a reusit doar partial, pentru ca, iata, in mintile multora, cele doua siameze - realitate si fictiune - surad la fel de sudate ca odinioara.

O persoana de buna credinta, in misiunea careia cade protectia nationala a muncii, nu stie de unde sa apuce serioasa problema ridicata de siguranta fizica a constructorului capitalismului. Si-atunci le face educatie personajelor din spoturile publicitare: "Nu va mai jucati, mai baieti, cu sticla de Pepsi pe schele, n-o mai prindeti cu picioarele, ca acum va vad pe jos, Doamne, iarta-ma!"; "Mai Dorele, de ce nu te pazesti impotriva pericolului curentarii?"; "Si voi, Gogu si restul, mai si beti in camera de spital, unde e interzis consumul de alcool. Exemplu sunteti voi? Rusine!". Nestiind cum sa faca fata acestei gorgone care e consumul de spirtoase la locul de munca (87% din accidentele de la serviciu au drept cauza buna dispozitie de pahar), distinsa persoana, si, o data cu ea, alte foruri la fel de inalte si la fel de confuze intr-ale distinctiei realitate/fictiune, in loc sa dea cu-adevarat perseica lupta cu metehnele nationale - indolenta, delasarea, grobianismul, incultura obraznica, de regasit in orice breasla - prefera duelul de living si catifea cu televizorul. Lupta cu fictiunea nu se justifica nici macar atunci cand realitatea e cutremuratoare. Sa te scandalizeze Gogu, Dorel&Co. din spot e o gafa de acelasi calibru cu pusul semnului egal intre Maia Morgenstern si Maica Domnului, Mihai Eminescu si planeta Venus.

Mamelor din lumea-ntreaga, nu-l pedepsiti pe dl Goe! E, saracul, doar un personaj. teodora.migdalovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: sufletul comertului