x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cu găleata pe ştrase

Cu găleata pe ştrase

28 Sep 2007   •   00:00

Obiceiuri de la sate, văndute ca ponturi pentru petreceri moderne

Obiceiuri de la sate, văndute ca ponturi pentru petreceri moderne

Cănd a venit momentul să mă pregătesc de nuntă, mi-am zis că, in sfărşit, iată, sunt o persoană importantă. Chiar extrem de importantă, de vreme ce voi fi mireasă şi am de aranjat şi aia, şi ailaltă, oameni şi lucruri, am de organizat, de stabilit, vai mie! Mă găndeam că voi incepe să vorbesc cu emfază, să intreb cu interes, să mă strămb pronunţat, să fac grimase explicite şi, in general, să mă port ca orice persoană imposibil de suportat. Pănă cănd m-am trezit că bat pasul pe loc şi că listele peste liste cu chestii "de făcut" nu nasc decăt teancuri de liste cu chestii "de făcut". Care cer acţiune propriu-zisă, cum ar veni, adică s-alergi de zăludă de colo pănă colo, fără timp de grimase şi de prosteli.

PANTOFI TAPIŢAŢI. Aşa incăt, pun’te pe treabă. Ia-le pe rănd, una căte una, milităreşte. Ca orice om modern, cauţi pe internet, nu vorbeşti cu mamaie de la ţară. Intrebi prietene sau alte cunoştinţe care au trecut prin asta. Arăţi interes, deşi puţin iţi pasă de experienţa lor, tu cauţi doar căte-un pont. Cum ar fi unde se găsesc pantofi de mireasă şi accesorii asortate. Ţi se recomandă site-uri şi blog-uri unde tot felul de dame schimbă opinii pe temă. Astfel, afli despre cutărica din Sighetu Marmaţiei care şi-a asortat la rochie albă pantofi cu strasuri roz, despre care soacră-sa a zis că sunt o porcărie. Şi mai afli cum toate fufele de măritat găzduite pe site o-njură pe soacra damei din Sighet, deşi nici una nu crede că alegerea a fost potrivită. Oricum, soacra trebuie măcelărită, clar! Treci peste subiect, pentru că nimeni n-are informaţii cu privire la pantofi culoarea untului, dintr-un material textil, fin, asemănător celor care imbracă scaunele din conace. Adică dintr-un gen de tapiserie. Trănteşti uşa şi te duci pe site-uri unde specialiştii, de data asta, dau sfaturi...

Â
LĂUTARII ŞI GĂINA. Aici, toată lumea zice-se modernă ii dă-nainte cu nunţile tradiţionale. Recte cu jucatu’ nu ştiu cărei găini, cu-mpodobitu’ bradului, cu broboada pusă-n loc de voal, cu dar, cu plocon la naşi şi căte altele. Imi şi imaginez cum o să se ducă soţu’ să-i ia pe naşi cu lăutarii tuciurii de mănă, cum o să mă joace-n faţa blocului, pe unde trec camioane şi utileje grele şi cum, inainte de toate, o să plimb eu o găleată cu apă prin cartier, pe la intersecţii, să priceapă vecinii că-i nuntă, nu glumă! Se pare totuşi că tămpeniile-astea se vănd. Nu-i nimic, fie sănătoase, pentru cine are drag de ele. Eu insă aştept cu interes o carte, un site, o emisiune, ceva, orice, care să descrie cum poţi să faci un lucru, oricăt de lipsit sau nu de-nsemnătate, dar in mod decent. Căteva sfaturi despre decenţă, puţin stil şi niscai eleganţă, dacă se poate, vă rog. Mulţumesc!

×
Subiecte în articol: punctul pe g